TYPOSZALON KIÁLLÍTÁS – TYPOMÁZS 3 – VIRÁGVÖLGYI

Bornemisza Rozi · 2019. augusztus 28., 13:41

Virágvölgyi Péter a magyar tipográfia mestere címmel készül a TYposzalon a következő kiállítására!

“A címválasztás, reméljük, sokaknál felidézi könyvét A tipográfia mestersége – számítógéppel kötetet, amely máig alapvető kiadvány azoknak, akik ezen a területen munkálkodnak. Maczó Péter a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, Haiman György tanítványa volt, s később ő irányította a Tervezőgrafika tanszéket, nagyjából az ezredfordulóig. Diplomamunkája a hazai írásoktatás megújítását célzó dolgozata, amely az általa szívesen gyakorolt kalligráfia kapcsolatát is felidézi annak, aki ismerte sokszínű tipográfusi tevékenységét. Karoling kori unciális érzetét keltő betűtípusa a Zeebevel*, amelyet fontként fia, András tett elérhetővé mindazoknak, akik érdeklődnek és szívesen használnák: az internetről letölthető!

http://fontanatype.com/?page_id=1507

Virágvölgyi Péter emlékfilm a 70. születésnap alkalmából:

https://youtu.be/5cnN02YugPE

Buchmendel című Stefan Zweig könyvecskéje (Haiman György ifjúkori fordítása a Borda Antikvárium kiadásában) szép könyv díjat kapott. Természetesen a tipográfia más hazai alkotói, betűtervezői is méltóak figyelmünkre, mert (sajnos) igaznak tudjuk Kurt Weidemann sorait:

A betű művészete anonym, vannak ismerői, de nincs közönsége.

Nos, rajtunk a sor, hogy az információ legegzaktabb, a kommunikáció legfontosabb elemeit, a betűt, a szót és a szöveget – értelme és jelentése szerint – művészi alkotássá tegyük! Reméljük, a tipográfia művelőinek (mestereinek?) elég inspirációt adhat Vv.P. (aki 70 éves lenne, ha velünk lehetne). Homage kiállításunkra olyan alkotásokat várunk, amelyek a tervező gondolatait egy – erre a témára tervezett – poszteren mutatják be.

A kiállítás november 21-jén nyílik, helyszín: FUGA.

A munkákat print pdf képként Bornemissza Rozi címére (rozi.bornemisza@gmail.com) várjuk. Az elfogadott alkotásokat kiprinteljük, a tervezőket – akiket ez úton is kérünk, hogy a rendezésben tevőlegesen is vegyenek részt – e-mailben értesítjük. A méret 50×70 cm (álló vagy fekvő). A kiállítás anyagát digitálisan archiváljuk.”

Beadási határidő: 2019. november 7.

Virágvölgyi_kiírás.pdf