Termékdíj - EPR funkciók a ScrollMaxban

Scrollmax - Kányási László · 2023. augusztus 29., 18:13

Az EPR díjra vonatkozó szabályozásoknak köszönhetően új mezőkkel bővült a Termékdíj kategóriák törzs. A kitöltéssel kapcsolatban a program igyekszik végig vezetni a felhasználót úgy, hogy technikailag hibás verziót ne lehessen rögzíteni.

Napjainkban egy új szabályozás tartja lázban számos terület mellett a magyar nyomda- és csomagolószer gyártó ipart. Az EPR, vagyis a kiterjesztett gyártói felelősség, a hulladékgazdálkodás terén elterjedt rendszer, mely az extended producer responsibility mozaikszó rövidítése. Az EPR rendszert az Európai Unióban és Magyarországon is a környezetvédelmi törvények határozzák meg (80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet), és lényegében arra törekszik, hogy a termelők felelősséget vállaljanak a termékeik egész életciklusának hulladékkezeléséért és újrahasznosításáért. Ezen elv alapján az EPR rendszer bevezetése Magyarországon is fontos lépés volt a fenntartható hulladékgazdálkodás felé, és számos vállalatnak kellett alkalmazkodnia az új előírásokhoz.

Az ügyfelek széles körű támogatást kérhetnek a ScrollMAX-tól az EPR és termékdíj rendszerének kezelésében. Kollégáink számos területen segítséget nyújtanak, hogy az ügyfelek zökkenőmentesen alkalmazkodhassanak az új szabályozáshoz és az új funkciókhoz. A rendszer support felületén keresztül oktatások és tanácsadás is igényelhető, hogy megértsék a folyamatot és magabiztosan tudják használni a rendszert. A kérdések leggyakrabban kódok megalkotásával vagy a kidolgozott kódok rögzítésével, valamint az ezekhez tartozó díjtételek és záradékok paraméterezésével kapcsolatosak.

Bővebben a Magyar Grafika szeptemberi számában.