Szakma sztár 2022 - ÚJRA VERSENYBEN A NYOMDÁSZ TANULÓK

Sok éves kihagyás után a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) szakmai támogatása mellett a nyomdász szakmák ismét bekerültek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló Szakma Kiváló Tanulója Versenyre.

Január 25-én véget ért az SzKTV három hetes, területi előválogatója, melyen a nappali oktatásban részt vevő végzős nyomdaipari- és kiadványszerkesztő technikus diákok is összemérhették tudásukat. Négy megyeszékhelyen, összesen 37 fő kiadványszerkesztő technikus és 18 fő nyomdaipari technikus végzős tanuló vállalta a megmérettetéseket. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakembereinek felügyeletével lebonyolított versenyről továbbjutók később országos, majd nemzetközi szinten is bizonyíthatják tudásukat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a legnépesebb szakmák az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, a cukrász, a kozmetikus, a villanyszerelő, a szakács, valamint a logisztikai technikus voltak. A legtöbben az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakképesítésből érkeztek, közülük összesen 96 diák indult az előválogatón, de nagy számban vettek részt a versenyen a kereskedő és webáruházi technikus, szoftverfejlesztő- és tesztelő, magasépítő, vegyész és fodrász tanulók is.

A szakmai verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés színvonalának emelése, valamint a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése gyakorlatorientált feladatok megoldásával. A versenyzők – a területi előválogatón, illetve az országos válogatón szerzett – pontjait szakképzésenként külön-külön értékelik. Ezek után kerül sor a legjobbak behívására a következő fordulóra, majd az országos döntőre. A legjobbak részt vehetnek majd a budapesti döntőn, ahol az is kiderül, ki indulhat a neves WorldSkills és EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken.

A versenyek országos döntőjére Budapesten, a Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor a Hungexpo Vásárközpontban 2022. április 25. és 27. között.

A nyomdász szakmák népszerűsítése céljából és a verseny döntőjének magas színvonalú lefolytatására a szakmai szervezeteken túl számos vállalkozás is becsatlakozott a programba. A cél a Hungexpóra kilátogató pályaválasztás előtt álló tanulók figyelmének felkeltése és izgalmas szakmai programokon keresztül megnyerésük a szakképző iskoláink számára.

A programban résztvevők:

ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., Codex Értékpapírnyomda Zrt., MARZEK KNER PACKAGING Kft., MARZEK FLEXILOG Kft., Pátria Nyomda Zrt., STI Petőfi Nyomda Kft., BSZC Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont Békéscsaba, Óbudai Egyetem, Eurojet Hungária Kft., Konica Minolta Magyarország Kft., Lamitrade Kft., Partners Kft., Printcikli, Színművek Kft.

Fő támogató a Nyomtatott Kommunikációért Alapítvány.

A versenyszervezés főtámogatója a PNYME részéről Tóth Gábor és Pesti Sándor a Magyar Grafika képviseletében Matusek-Faludi Viktória, az MKIK részéről a verseny szervezője Tóth József.