Szakma Kiváló Tanulója Verseny, 2022!

Tóth Gábor, fotók: Tóth Gábor · 2022. március 16., 11:56

Már javában zajlik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett és a Papír-és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) szakmai támogatása mellett megvalósuló Szakma Kiváló Tanulója Verseny, amelyen sok év kihagyás után végre a nyomdász diákokért is szoríthatunk. A versenyeken készült képeket itt lehet megtekinteni: https://mgonline.hu/galeriak/szktv-2022

Március 4-én a Pátria Nyomda Zrt. telephelyén került sor a végzős nyomdaipari technikus diákok gyakorlati vizsgájára, ahol az írásbeli fordulóból továbbjutott, legjobb öt tanuló adott számot tudásáról.

A gyakorlati forduló résztvevői a hamarosan akkreditált duális képzőhelyként is működő nyomda digitális üzemében készítették el vizsgafeladataikat. Minden diák kapott egy nyomdakész állományt, amelyet a digitális nyomtatás után irkafűzött füzetet készre is kellett gyártaniuk.

A gyakorlati feladatok elvégzését követően a diákok szóbeli vizsgát tettek a háromtagú vizsgabizottság (Orgován Katalin, Dr. Novotny Erzsébet és Tóth József) előtt.

Március 11-én a BSZC Szent-Györgyi Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontban került sor a végzős kiadványszerkesztő technikusok gyakorlati vizsgájára, ahol hét diák bizonyította, hogy készen áll a megmérettetésre. A fiataloknak egy komplex tördelési és nyomdai előkészítési feladat megoldására négy óra állt rendelkezésükre, majd az elkészített digitális állományokból a kész nyomóformákat is el kellett készíteniük. A vizsganap itt is a szóbeli vizsgákkal zárult, ahol a versenyzőknek a szakmai kérdések megválaszolása mellett egy saját portfóliót is be kellett mutatniuk.

Mindkét elődöntő nagyon jó hangulatban telt és kijelenthető, hogy a diákok nagyon meggyőző tudással érkeztek a gyakorlati fordulóba. Az elődöntők (válogató) eredményei alapján a nyomdaipari technikusok és kiadványszerkesztő technikusok közül a legjobb eredményt elért három-három diák vívja ki magának a jogot, hogy a döntőn megmérkőzzenek a Szakma Sztárja címért.

A döntőbe jutott versenyzők:

Nyemcsok Ágnes Nyomdaipari technikus

(Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium)

Kindli Kitti Nyomdaipari technikus

(Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium)

Szappanos Szabolcs Nyomdaipari technikus

(Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium)

A versenyek országos döntőjére Budapesten, a Szakma Sztár Fesztiválon (https://szakmasztar.hu/) kerül sor a Hungexpo Vásárközpontban 2022. április 25. és 27. között. (https://hungexpo.hu/events/szakma-sztar-fesztival/)

A szakmai verseny fő célkitűzése a magyar szakképzés (köztük a nyomdász szakma) színvonalának emelése, valamint a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése gyakorlatorientált feladatok megoldásával. A versenyzők - a területi előválogatón, illetve az országos válogatón szerzett - pontjait szakképzésenként külön-külön értékelik. Ezek után kerül sor a legjobbak behívására az országos döntőre. A legjobbak részt vehetnek majd a budapesti döntőn, ahol az is kiderül, ki indulhat a neves WorldSkills és EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken.

A nyomdász szakmák népszerűsítése céljából és a verseny döntőjének magas színvonalú lefolytatására a szakmai szervezeteken túl számos vállalkozás is becsatlakozott a programba.

A programot támogatók listája:

ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.

Codex Értékpapírnyomda Zrt.

Marzek Kner Packaging Kft.

Marzek Flexilog Kft.

Pátria Nyomda Zrt.

STI Petőfi Nyomda Kft.

BSZC Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpont Békéscsaba

Óbudai Egyetem

Eurojet Hungária Kft.

Konica Minolta Magyarország Kft.

Lamitrade Kft.

Partners Kft.

Papyrus Kft.

PrintCikli - Münnich Dénes

Színművek Kft.

Fő támogató a Nyomtatott Kommunikációért Alapítvány

Versenyszervezés főtámogatója a PNYME - Tóth Gábor, Pesti Sándor és a Magyar Grafika - Matusek-Faludi Viktória

MKIK részéről a versenyfelelőse (szervezője) - Tóth József