Segíts magadon, és az alkalmazottaidon is!

Faludi Viktória · 2020. május 4., 13:46

Egy vidéki, magát megnevezni nem akaró nyomdai vállalkozás vezetője a járvány kezdetekor tett első reakciója a fertőtlenítő “házilagos” előállítása volt, amit a dolgozóinak nemcsak a munkahelyi, hanem otthoni felhasználására is biztosít a cég.

A fertőtlenítő oldat legfőbb alapanyaga, az izopropil alkohol, amit a nyomdaipar is elterjedten használ. A hirtelen kialakult nagy kereslet a fertőtlenítők iránt sok helyen irreális magas áron vagy egyáltalán nem elérhető árucikké tette ezt a mindennapos terméket. A dolgozóit saját gyártású fertőtlenítő előállításával védi és otthoni biztonságukat is támogatja a felelős gondolkodású cégvezető.

A fertőtlenítő oldat RECEPTJE a WHO ajánlása szerint:

Hozzávalók:

IZOPROPIL-ALKOHOL Hivatalosan a recept 99,8% -os tisztaságú izopropil-alkoholt ajánl. Ez emberi fogyasztásra alkalmatlan, és kifejezetten gyúlékony is. Tehát lehetőleg ne gyújts tüzet, ne dohányozz mellette. GLICERIN: Megtalálható gyógyszertárakban, és bioboltokban. A WHO belőle 98%-os tisztaságút ajánl. A gyógyszertári alkoholhoz hasonlóan ez is alkalmatlan emberi fogyasztásra.

HIDROGÉN-PEROXID: Leginkább sebfertőtlenítőként, és hajszőkítőként lehet ismerős a neve. Patikákban és fodrászkellékesben lehet beszerezni. A WHO 3%-os hidrogén-peroxid oldatot ajánl. Nincs fertőtlenítő hatása, „csak” a kész termék spóramentesítéséért felel.

DESZTILLÁLT VÍZ: Desztillált, és forralt, lehűtött csapvíz is megfelelő.

Izopropil-alkohol 99.8%: 751 ml

Hidrogén peroxid 3%: 41 ml

Glicerin 98%: 15 ml

Víz: 193 ml

A WHO hivatalos leírása fertőtlenítő oldat készítésére

és egy kis humor: https://www.facebook.com/kyndelpaige/videos/10222588526332156/