Pályázati lehetőség fiatal tervezők számára

Meghirdették a 2019-as Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot Ismét meghirdették, az idén 30 éves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázatot, melyre 2019. április 1-jéig várják a fiatal tervezők, alkotók jelentkezését. A 6 hónapos, min. 900.000 forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú (BA, BSc, MA, MSc) művészeti, illetve designer egyetemi diplomával rendelkező, Magyarországon alkotó munkát végző tervezők jelentkezhetnek.

Az ösztöndíjpályázat idei kiírása elérhető a Magyar Formatervezési Tanács weboldalán.

Az elmúlt harminc évben a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogram több mint kétszáz fiatal tervezőnek biztosított lehetőséget a szakmai fejlődésre, tehetsége kibontakoztatására. Az egyre jelentősebb ipari, gyártói részvétellel kiegészült, és gazdasági döntéshozói figyelemmel kísért program lehetőséget biztosít saját kezdeményezésű, vagy gyártói együttműködésben megvalósított projektek létrehozására. A fél éves folyamat során az alkotók elmélyülhetnek kutatási területükben, kíváló szakmai támogatás mellett fejleszthetik termékeiket és piacképes üzleti modellt építhetnek fel.

Az önálló tervezői, designelméleti vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt témakörökben is pályázhatnak. Az ösztöndíjfinanszírozó Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által kiírt feladatban egy multifunkcionális, modern konyhai kiszolgálásba illeszkedő készlet kialakítása a cél. Szakmai partnerként a MAFORM két feladatkiírása is szerepel idén: a jövő interaktív közlekedési elemeinek, termék-felhasználói interakciós viszonyrendszerének tervezése az egyik feladat, illetve a blockchain technológia mindennapos felhasználási lehetőségeinek, és tárgykultúránkra gyakorolt lehetséges hatásainak kutatása a másik. A programhoz tavaly csatlakozott a Flying Objects Design Stúdióval a „micro living”, a tárgyi minimalizmus, kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező élettér tervezése a cél.

Hogyan lehet jelentkezni? A pályázatokat április 1-jén 16:00 óráig várja a Magyar Formatervezési Tanács Irodája, elektronikus és nyomtatott formában. A pályázatnak tartalmaznia kell a honlapról letölthető, helyesen kitöltött adatlapot, a tervezett projekt bemutatását, a megvalósítás egyes fázisait részletezve, a jelentkező szakmai önéletrajzát és portfólióját.

Azt pedig, hogy kik lesznek az idei szerencsés kiválasztottak, a design különböző területeit képviselő, elismert szakemberek döntik el, Lázár Zsuzsa, bizottsági elnök, porcelántervező, a Budai Rajziskola igazgatója vezetésével.

A 2019-ben a Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével meghirdetett ösztöndíjpályázat finanszírozásában részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Jelentkezés részletei: http://bit.ly/Moholyosztondij_jelentkezes

Felhasználható vizuális anyagok: Reklámvideó a jelentkezéshez: http://bit.ly/Moholyosztondij_jelentkezz Interjúvideó Lázár Zsuzsával: http://bit.ly/Moholyosztondij_LázárZsuzsa 2017-es ösztöndíjasok, tavalyi kiállítás fotói: http://bit.ly/Moholyosztondij_fotok_2017