OPTIMÁLIS PÁRATARTALOM ÉS HŐMÉRSÉKLET Az anyag, a gép és az ember számára

Kispál Ádám Condair Systems Hungary · 2019. október 13., 09:49

Az optimális helyiségklíma számos, rendkívül különböző ipari területen fontos termelési tényező a szabványosított gyártás, a minőségbiztosítás és az értékmegőrzés vonatkozásában. Ezen felül az „emberi” tényező is élvezi a jó helyiségklíma előnyeit. A legújabb tanulmányok igazolják a munkavállalók teljesítményére és egészségére gyakorolt, pozitív hatást.

» Infócsomag: A helyiségklíma, mint termelési tényező

Páratartalom

A megfelelő páratartalmat mérőeszközök nélkül nehéz megállapítani és megítélni; éppen ezért ezt a termelési tényezőt gyakran figyelmen kívül hagyják. Amennyiben túl száraz a levegő, akkor az anyag megváltozása vagy az elektrosztatikus feltöltődés termelési zavarokhoz és többletköltségekhez vezethet. A vízmegkötő anyagok, pl. a papír, karton, fa vagy textilrostok feldolgozása különösen érzékeny erre. A mikroelektro- nikától az élelmiszeriparig a legkülönbözőbb iparágakban garantálhatja az állandó, optimális páratartalom a minőséget és a gyors, zavartalan termelést.

Hőmérséklet

A páratartalomhoz hasonlóan a hőmérséklet is számos gyártási lépésnél fontos folyamatparaméter. Gyakran nem szabad túllépni bizonyos maximális értékeket a termelés során, hogy ne kerüljenek veszélybe a végtermék elvárt tulajdonságai. A gépek által leadott hő jelentős hőterhelést eredményezhet, ami magas energiaköltségeket okoz a hűtés során. A túl magas beltéri hőmérséklet ezen felül közvetlenül kihatással van a levegő páratartalmára is: Emelkedő hőmérséklet esetén csökken a relatív páratartalom, annak minden negatív kihatásával az anyagra és a folyamatra.

Termelékenység és egészség

A termelékenység és a kellemes munkahelyi klíma elválaszthatatlan egymástól. Ez egy aktuális brit tanulmány eredménye, amelynek keretében két éven keresztül vizsgálták a hőmérséklet és a páratartalom munkahelyi teljesítményre gyakorolt hatását. A tanulmány szerint a cégek pozitív hatásokra számíthatnak a munkavállalók részéről: kevesebb hiányzás, jobb termékminőség, magasabb munkahelyi teljesítmény és fokozottabb kötődés, illetve kreativitás. Ezen felül a páratartalomnak közvetlen hatása van az egészségre is. A nyálkahártyairritációk, a légúti fertőzések és a szempanaszok a száraz levegő jellegzetes következményei.

» Infócsomag: A helyiségklíma, mint termelési tényező