Oldószer és segédanyag ellátás a nyomdaiparban, COVID19 hatásai

Ifj. Kovács Tibor · 2020. május 14., 12:41

Az utóbbi 2 hónapban minden a COVID19 és a vírust övező gazdasági következményekről szól. Mint minden gazdasági ágazat, a nyomdaiparban is ez volt a központi témakör.

Az arcmaszkok és fertőtlenítők iránt drasztikusan megnőtt a piaci igény, hirtelen minden kozmetikai, vegyipari cég kézfertőtlenítőt, felületi fertőtlenítőt kezdett gyártani. Az ilyen fertőtlenítőkhöz a következő elemeket szükségesek:

• Etanol 99,99% (Pharma) –Oldószeres flexo nyomtatáshoz szükséges

• Izopropil-alkohol 99,99% (Pharma) –Ofszet nyomtatáshoz szükséges

A piaci igények a korábbi háromszorosára (3x) növekedett, és mivel a beszállítók nagyrésze nem volt felkészülve ilyen robbanásszerű keresletnövekedésre, a piaci árak drasztikusan megindultak felfelé. Az IPA esete a durvább, március végére már a piaci árak 5x magasabbak voltak az 1 hónappal korábbi áraknál. Az ügyfelek ellátása érdekében 2db 40 tonnás tartályt is feltöltöttünk IPA-val, hogy mindenkinek biztosítani tudjuk az ellátást. A minimum készletet 20 tonnáról 60 tonnára emeltük. Az ofszet üzletágon belül, csakis a csomagolóanyag gyártók (doboz, karton), melyek az élelmiszer és gyógyszeriparba szállítanak, tudtak a korábbi hónapokhoz hasonló eredményt felmutatni. A Flexo üzletág kiemelkedően teljesített az utóbbi 2 hónapban, kivétel nélkül minden ügyfelünk az igények növekedéséről számolt be, köszönhetően, hogy túlnyomórészt élelmiszer és gyógyszer csomagolás iránt többszörösére nőtt a kereslet. A Flexo ügyfeleknek szintén megnöveltük a készletezést, a szokásos 40 tonnáról 80 tonna jelenleg, amit Tiszaújvárosban tárolunk. A Festék, lakk, egyéb segédanyagokból a korábbi SAP készleteket a duplájára emeltük, így szerencsére nem okoz senkinél fennakadást a termelés ellátása. Az ellátás szerencsére ennek köszönhetően zökkenőmentes, azonban a gyártók nagyrésze egyelőre még mérsékelt árcsökkenésekről beszél, mivel várják a 2. hullámot a COVID19 esetében.