Nyomdában a Grafika szeptemberi száma!

Matusek-Faludi Viktória, Foto: Matusek-Faludi Viktória · 2023. szeptember 18., 12:11

A Magyar Grafika borítója ismét egy nyomatminta! Szaklapunk e számának nyomtatási műveletei a Gelbert Eco nyomdánál kerültek kivitelezésre, ahol Kamarás Lili termékgazda gondos és figyelmes munkájával kísérte a kivitelezés minden mozzanatát. Bagdi Ildikónak, a gépterem és dobozgyártás üzemvezetőjének szakmai tanácsaival és felügyeletével zajlott a tesztnyomtatás és a nyomatminta-mellékletek gyártása, de a megjelenésünket gazdagító kreatív és innovatív nyomatminta-mellékletek megvalósítását is ő koordinálta. Köszönet a Gelbert Eco Print egész csapatának a gondos, precíz és szívvel-lélekkel végzett munkáért!

A borító felületnemesítésében alkalmazott matt és a fényes lakk önmagában hétköznapi megoldás lenne, de esetünkben az ofszet nyomólemezzel megvalósított LED -UV formalakkozás az újdonság, amihez a Ferry Contact alapanyagai közül kétféle lakkot teszteltünk. Seeman György, a Ferry Contact Kft. Nyomdaipari részlegvezetője személyesen is részt vett a nyomtatási teszten, és biztosította számunkra a lakkmintát.

A nyomóműből történő lakkozás előnye, hogy házon belül gyorsan, szerényebb költséggel elkészíthető a lakkforma és a két lakk egymásra nyomva is működik. Hátrány a gépmosásra fordított idő. A 4 + 4 C nyomat került először a kartonra, majd a lakkok felhordása a fényes, majd a matt lakk sorrendben történt. A tesztnyomtatás részletei a Magyar Grafika szeptemberi számában olvashatók hamarosan!

A tesztnyomtatáshoz használt lakkok adatlapjai alább letölthetők.

TI-EN-UVALUX-LED-LU-7G100-Lack.pdf

TI-EN-UVALUX_LED_U540_Farbserie.pdf

TI-EN-UVALUX-LED-LU-7M100-Lack.pdf