Muzsik István 2023 Nyomdászatért életműdíjasa

Matusek-Faludi Viktória, Foto: Matusek-Faludi Viktória · 2023. június 5., 15:00

A Nyomda- és Papíripari Szövetség tavaszi gazdasági konferenciájának fénypontja a nyomdaipar Oscar díja, a Nyomdászatért életműdíj átadása volt. Olyan személy kapja ezt az elismerést, aki sokat tett a nyomdászatért, a nyomdaiparért és a szakmai utánpótlásért. Nemcsak egy cég vonatkozásában, hanem a magyar nyomdaipar összességét tekintve.

Ez a díj a sok évtizedes munka megbecsülését fejezi ki. A 2023-as esztendőben a Magyar Nyomdászatért díjra jelöltek:

  • Tóth Zoltán az ANY Biztonsági Nyomda műszaki és termelési igazgatója,

  • Fábián Endre az STI Petőfi Nyomda igazgatója,

  • Kása István Zoltán Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgató,

  • Matusek-Faludi Viktória a Magyar Grafika főszerkesztője,

  • Muzsik István a Marzek Kner Packaging Kft. minőségirányítási, technológiai és képzési vezetője

  • Halabrin Zsuzsanna a Pénzjegynyomda nyugalmazott fejlesztési igazgatója

A Magyar Nyomdászatért díj szabályzata nem teszi lehetővé, hogy aktív elnökségi tagok megkapják a díjat és posztumusz sem adományozható az elismerés.

Az elnökség hosszas mérlegelés után a Magyar Nyomdászatért díjat 2023-ban Muzsik István részére adományozta.

Muzsik István nyomdamérnök MSC 1996 óta a Kner Nyomda szakmai csapatát erősíti. Szentesen született 1973-ban. Középfokú tanulmányait a híres szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban folytatta. Az érettségi után a Könnyűipari Műszaki Főiskola Nyomdaipari szakán végzett, majd évekkel később már szakmáját gyakorolva egyetemi képzési fokozatot is szerzett. Miután nyomdamérnökként diplomázott, élete első és egyetlen munkahelyén, a Kner Nyomdában kezdett dolgozni. Pályakezdőként termelési programozói feladatot látott el. 2000-ben, 27 évesen, a COFINEC Hungary megszűnése következtében a korábbi Kner Nyomda székhelyén létrejövő Címkegyártó Kft. termelési igazgatójává nevezték ki. Ebben az időszakban komoly kihívást jelentett számára az örökölt, korszerűtlen géppark üzemeltetése, a megmaradt csapat motivációjának és a megrendelők bizalmának fenntartása. A 2005-ös tulajdonosváltás számára is új távlatokat nyitott, immáron a Marzek égisze alatt. Gyárigazgatóként először a technológiai szint aktualizálását koordinálta, majd a gyógyszeripari specifikációs projektet vezette a termelésben. Később sikeresen irányította az élelmiszerrel közvetlen érintkező csomagolóanyag-gyártás termelési követelményeinek kialakítását, ami nagyszabású termelésfilozófiai váltást is hozó akciósorozat formájában valósult meg. 2023-tól új területet vezet, minőségirányítási, technológiai és képzési igazgatóként tevékenykedik. A szakmai tudás megőrzésében is kiemelkedő szerepet vállalt, 2006-tól éveken át oktató a BSC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumban, majd szakmai koordinátora a nyomdaipari képzőközpont alapításának és felépítésének. Erről a kollégák a következőképp nyilatkoztak: Rendkívüli loyalitás jellemzi, aktív, motivált, sok energiát fordít a termelés biztonságára, megfelelően kezeli az új helyzetből adódó feladatokat, egyre több belső szakmai fórumot vezet, szakmai és emberi elfogadottsága magas. Szakmailag és technológiailag is helyes döntéseket hoz a megbeszélések során A probléma jellegétől függően, hatékonyan egy külön egyedi körben egyeztet, diplomatikusan képviseli adott esetben a cég vagy a termelés érdekeit, kiszámítható, következetes a döntéseiben. Együttműködésre törekszik, személyes kapcsolatot tart fenn a területén dolgozókkal, ami jelentősen megkönnyíti a közös célok elérését. Humánus a kollégáival szemben. Muzsik István kiváló példakép a mai fiatal generáció számára, kitartással, szakmai alázattal és példamutatással elérte, hogy már nyomdászkarrierje delén elismert és mindenki által tisztelt nyomdászegyéniségként tekinthessünk rá. Partneri alapokon nyugvó, korrekt, a szakmaiságot előtérbe hozó magatartása alapján az üzleti életben is kiválóan megállja a helyét. Ez úton is gratulálunk az elismeréshez!

Muzsik Istvánnal exkluzív interjú a Magyar Grafika júliusi számában!