Művészeti kutatás és innovációs projektet indít az EU4ART Európai Egyetemi Szövetség

A Magyar Képzőművészeti Egyetem által vezetett európai egyetemi szövetség, az EU4ART sikeresen pályázott a H2020 – Kutatás és Innováció Keretprogramban, és 2 millió euró összegű támogatást nyert a „Differences” elnevezésű K+I projektjére.

A K+I stratégiai elképzelések két pillérre épülnek: művészeti kutató laborok (Artistic Research & Innovation Labs) és posztgraduális iskolák létrehozása, valamint a kutatói tudástranszfer erősítése művészeti területen. Mind a négy résztvevő egyetem társadalmi kontextusának megfelelően saját kutatási egységet fog kidolgozni, ami a közös doktori és posztgraduális kutatói közösség részévé válik. A következő három évben egy K+I központ létrehozásához szükséges módszertani keret meghatározása, közös K+I stratégia és akciótervek kereteinek elkészítése mellett a művészeti gyakorlatok és kutatás társadalmi népszerűsítése, valamint a művészeti potenciál létrehozásának és menedzselésének témáit vizsgáló és oktató, közös képzőművészeti ökoszisztéma létrehozása szerepelnek az EU4ART Szövetség céljai között. A projekt címében szereplő különbségekre, mint a tudás-átadás alapjára és fejlődésük forrására tekintenek a partnerek, ami erősíti szövetségüket. Azáltal, hogy arra összpontosítanak, amiben különböznek egymástól, jobban megérthetővé válik, mit jelent a művészeti kutatás és innováció. Ez nemzetközi szinten is úttörő szempontnak számít és egészen új perspektívákat kínál.

Az Alliance for Common Fine Arts Curriculum (EU4ART) szövetséget azért hozta létre négy európai képzőművészeti egyetem – Magyar Képzőművészeti Egyetem, Drezdai Művészeti Akadémia, Lett Művészeti Akadémia, Római Művészeti Akadémia – hogy közös, rugalmas képzési struktúrákat alakítson ki festőművész, szobrászművész és grafikusművész szakokon. Ezek a tantervek lehetővé teszik majd hallgatóik számára, hogy tanulmányaikat személyre szabják, megválaszthassák, hol és mikor folytassák azokat, és már hallgató korukban nemzetközi közegben dolgozhassanak.