Most végre megtudhatjuk, hogy mire gondolt a költő

Csernay Dóra · 2021. április 10., 15:11

Mi köze van a Halott Pénznek Tóth Árpádhoz? Miért tűnik úgy néha egy irodalomórai felelés, mintha vallatás lenne? Rendhagyó videóval készült a VATES a költészet napjára.

Hogyan működnek a versek? A szerző személyisége a fontos, vagy az alkotása tőle függetlenül? Fontos nekünk a versértelmezéshez mankó, vagy elég, ha szimplán befogadjuk, amit olvasunk? Ha nekünk szól az irodalom, miért maradtunk ki belőle? És miért írja le Babits annyiszor azt, hogy fekete?

Bárány Bence a VATES brand társalapítója, slam poetry előadó, Nagy Márk a Radnóti Miklós színház színésze, Mészáros Péter országos slam poetry bajnok és Karácsony Gergő, a Spirit színház színésze magánnyomozóként alámerül a versértelmezések füstös, whiskys világába, hogy megfejtse az évezredes kérdést: Mire gondolt igazából a költő, amikor a verset írta?

Vajon Szapphó tényleg a prekonzervatív stilisztikai terminológiát ágyazta be a későklasszikus metódusrendszerbe, vagy szimplán csak szeretkezni akart?

A VATES legújabb videója nem kívánja megválaszolni ezeket a kérdéseket, de arra vállalkozik, hogy mindenkiben ösztönözze a vágyat a megismerésre és az olvasásra, mert gondolhat bármire is a költő, az irodalom akkor él igazán, ha beszélünk és gondolkodunk róla