Modern kötészeti megoldások

Némethi Botond · 2023. november 22., 08:00

A termelékenység hatékonyabbá tételéhez szükség van olyan berendezésekre, amelyek fejlett technológiával rendelkeznek. Horváth Attila, a Keményfém Kft. ügyvezetője számolt be a Horizon Finishing First 2023 nyílt napon tapasztalt újdonságokról.

„Azon fejlesztések kerültek előtérbe, amelyek a jelenlegi kihívásokra adnak választ. Ma már kiemelten fontos, hogy gyorsan, egyszerűen és hatékonyan állhassanak át a nyomdák egy-egy munkára, éppen ezért az automatizálásra óriási hangsúlyt fektet a gyártó. Ezt kiegészítve pedig a robotok által olyan feladatok végezhetők el, amivel tovább növelhető a vállalat versenyképessége – többek között ezek a munkák: gépekbe történő berakodás, kirakodás, palettázás, áthelyezés és anyagmozgatás” – mondta. A Horizon bemutatta a Smart Binding rendszert, amely egy okos kötészeti megoldás, a digitális és az ofszetnyomtatáshoz egyaránt használható hibrid konstrukció. A rendszer egyedi funkciókat kínál, mint például az egyes munkák külön történő feldolgozása, a változó méretű könyvblokkok gyártása, a munkák pontos nyomon követése. „Moduláris rendszerekről lévén szó, annak megfelelően építik fel őket, hogy milyen terméket fognak gyártani velük. A Smart Binding rendszerek automatizáltsága rendkívül magas, gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül működik. A szisztéma lehetővé teszi a „print-on-demand” elképzelést, azaz nem nagy mennyiségű könyv előállítása a cél, hanem akár egyetlen darab termék legyártása. Emiatt lényeges, hogy a selejtszámot drasztikusan lecsökkentse, s nulla közelire redukálja ezt a számot” – hangsúlyozta, majd hozzátette: „Ha pedig tekercses anyagból indulunk ki, a gép gyakorlatilag képes egy tekercsnyomatból teljesen kész könyvet gyártani.”

Modern kötészeti megoldások

A termelékenység hatékonyabbá tételéhez szükség van olyan berendezésekre, amelyek fejlett technológiával rendelkeznek. Horváth Attila, a Keményfém Kft. ügyvezetője számolt be a Horizon Finishing First 2023 nyílt napon tapasztalt újdonságokról.

A moduláris felépítésnek köszönhetően a kis rendszerek bővíthetők. Így ha a termelő vállalat fokozni kívánja a teljesítményt, akkor nem kell lecserélnie a meglévő gyártósort, hanem elég csupán kiegészítenie a megfelelő munkaállomással. A sor elején a berakás, illetve a végén a raklapra helyezés robotizálható, így teljes automatizálás érhető el.

A jelölések sorrendjét vonalkódos megoldással követik, ha rossz a sorrend, akkor az adott egységet eltávolítja a gép. A könyvblokk- és borítóegyeztető rendszer szintén e koncepció alapján működik. Az iCE link kötészeti irányítórendszer pedig kezeli a folyamatokat.

A Horizon szoftvermegoldása, az iCE link központi ellenőrzőrendszerként használható a munka ütemezésére, a munkaadatok küldésére, a finishing állapotának figyelemmel kísérésére és a valós idejű adatok követésére. A drag-and-drop koncepció révén a szakemberek egyszerűen ütemezhetik és tervezhetik a munkákat. Az iCE link automatizált megoldásokat tesz lehetővé, így hatékonyságot és pontosságot nyújt a termelési folyamatok során.

A Keményfém Kft. forgalmazásában megtalálhatók a különböző méretű Smart Binding System megoldások, amelyek a kis nyomdáktól kezdve egészen a nagyokig képesek hatékony konstrukciót nyújtani.