Luther-nyomtatványok

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány szeretettel meghívja Önt 2017. szeptember 16-án, 11.45 és 18.00 óra között tartandó Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett programsorozatára! (Helyszín: 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.) A reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017. szeptember 16-án a Kulturális Örökség Napjai keretében különleges programokkal igyekszünk látogatóink számára közelebb hozni azokat a nálunk őrzött kulturális kincseket, melyek átrajzolták Európa vallási térképét.

A Luther-nyomtatványok címmel nyíló kiállításunkon megtekinthető Luther németre fordított Bibliájának 16. századi bejegyzésekkel ellátott példánya, a Szentháromságról, a Tízparancsolatról és az utolsó ítéletről szóló tanításai, valamint kiállításra kerülnek a magyarországi reformátorok tanításai és Biblia-fordításai. Az érdeklődők épülettúráinkon keresztül betekintést nyerhetnek a könyvtár palotaépületének termeibe, megismerkedhetnek a könyvmentés és a restaurálás folyamatával, könyv-örökbefogadási programunkkal, valamint ismeretterjesztő előadásokat. hallhatnak az Arany János-emlékév és a kiegyezés 150. évfordulója témaköreihez kapcsolódóan. Rendezvényeink alatt az Aulában Buzogány Dezső kalligráfus tart bemutatót és foglalkozást, mely során belekóstolhatnak a betűírás művészetébe. A kiállítás-megnyitó előtt Szilvásy Viktória hegedű- és Rudolf András brácsaművész ad koncertet. Az ünnepségen Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata több kiadványt is örökbe fogad, támogatva ezzel kulturális örökségünk védelmét és a jövő generáció számára való megőrzését.

Üdvözlettel:

Kálóczi Katalin ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója Dr. habil. Kiszl Péter Egyetemi Könyvtárért Alapítvány kuratóriumi elnöke

A rendezvény az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.

plakatKÖN.jpg