Levegőhőmérséklet szabályozás direkt helyiség párásítással – az emberek egészsége és a gépek épsége érdekében

A hiányzó vagy rossz minőségű klimatizálás, a gépek hőleadása és a globális éghajlatváltozás miatt a hőterhelést egyre csak nő. A határértékeket meghaladó, magas hőmérséklet pedig megterheli a munkavállalókat, az anyagokat és a gépeket is. A megfelelő helyiségklíma nem csak a minőségbiztosítás és a termelési folyamatok szabványosítása, hanem a munkavállalók teljesítménye és egészsége szempontjából is fontos tényező. Tegyen ellene!

Egyre melegebb lesz: A statisztikák alapján megállapítható, hogy globális hőmérséklet emelkedésre számíthatunk hosszútávon. A 2015-öt követő, utóbbi hat év volt a legmelegebb a világon. Ezzel együtt a belső terekben is emelkedik a hőterhelés, ami növekvő költségeket jelent a cégek számára. A magasnyomású fúvókákkal végzett direkt helyiség párásítás során a levegő párásítót a hűtendő helyiségben kell elhelyezni, ahol mikrofinomságú ködöt permetez szét. A porlasztott vízcseppek levegőben történő teljes abszorpciója hőt von el a helyiség levegőjétől. A módszer adiabatikus hűtő hatása támogatni tudja a klímaberendezést, és a helyi adottságoktól függően akár helyettesíteni is tudja azt. Ezzel a helyiség hőmérsékletének 2°C és 5°C közötti csökkentése érhető el.

Járulékos költségek: A helyiséghőmérséklet számos gyártási lépésnél fontos technológiai paraméter. Gyakran nem szabad túllépni bizonyos maximális értékeket a termelés során, hogy ne kerüljön veszélybe a végtermékek elvárt minősége. A gépek és az eljárástechnikai folyamatok által leadott hő jelentős terhelést eredményezhet, ami magas energiaköltségeket okoz a hűtés során. A túl magas beltéri hőmérséklet ezen felül közvetlen hatással van a levegő páratartalmára is. Emelkedő hőmérséklet esetén csökken a relatív páratartalom, aminek negatív hatása lehet a használt anyagokra és a technológiára. Termelékenység és egészség: A túl magas hőmérséklet jelentős hatással van a munkavállalók egészségére és termelékenységére. A következmények fejfájástól, émelygéstől kezdve a kimerültségen át, dehidratáltságig és hőgutáig terjednek, de előfordulhat a légutak fertőzése, vírusok terjedésének hatványozódása, nyálkahártya-irritáció és látászavar is. A megnövekedett megbetegedési esetszámok mellett a vizsgálatok 3 és 12% közötti termelékenység csökkenést mutatnak a magas hőterhelésű időszakokban. A csökkenő koncentráció, a megnövekedett hibázási és baleseti esetszámok és a kisebb kreativitás közvetlen hatással vannak a teljesítőképességre, így a vállalkozások számára sok pénzbe kerülnek. Az előírások betartása: Amennyiben a helyiség hőmérséklete meghaladja a 26 °C-ot, a munkaadónak intézkedéseket kell tennie a terhelés és a veszélyek csökkentése érdekében. A technikai intézkedések közé tartozik a klimatizálás és a belső hőterhelés csökkentése, melyekben segít a direkt helyiség párásítás. Szeretne többet megtudni?

Látogasson el a weboldalunkra és töltse le ingyenes kiadványunkat vagy vegye fel velünk a kapcsolatot!