Levegő hűtése adiabatikus párásító rendszerekkel

Illés Boglárka · 2024. február 15., 08:00

Ma már egyre több vállalkozás keresi azokat a költséghatékony megoldásokat, amelyek segítenek a termelő és munkavégzési helyiségeket optimális hőmérsékleten tartani. A klímaberendezések használata mára már általánossá vált, azonban a megnövekedett energia árak mellett működtetésük költséges.

Energiatakarékos működés magas nyomású párologtatási rendszereinkkel

A légkörben finom vízcseppekkel történő teljes abszorpció ugyanolyan elven működik, mint amikor az ember izzad. Ennek eredményeként hűtőhatás lép fel, ami az elpárologtatás alapját képezi. Egy magasnyomású fúvókás levegő párásító által leadott 100 liter víz kereken 70 kW hőt vesz fel, és mindössze 0,6 kW energiafelhasználással jár.

Milyen modern technológiai alternatívákat használhatnak a vállalkozások ebben a helyzetben?

Egy lehetséges megoldás, amelyet érdemes szem előtt tartani, az közvetlen párásítás lehetősége, ami számos előnnyel járhat a hűtés terén. A kiegészítő levegő párásítás a papírgyártás és papírfeldolgozás során, valamint a nyomdai termelési folyamatok esetében is nagy jelentőséggel bír. A megfelelő páratartalom hiánya elektrosztatikus problémákat, papírelcsúszást, a papír méretének változását és minőségi problémákat okozhat. A szabályozott levegő párásítással a nyomtatási folyamat szabványosítható, elkerülhetők a gépleállások. A párásításhoz használt szabványosított technológiai víz védi a nyomdagépeket, csökkenti az üzemeltetési költségeket és garantálja az állandó magas minőséget. Az adiabatikus párásító rendszerek támogatják a klímaberendezések hatékonyságát, és a helyi körülmények függvényében akár helyettesíthetik is azokat. A rendszeres párásításnak köszönhetően akár tartósan 2°C és 5°C közötti hőmérsékletcsökkenés is elérhető, mindössze a hagyományos klímaberendezések energiafelhasználásának töredékéért.

Az optimális hőmérséklet és páratartalom létfontosságú mind a dolgozók, mind a berendezések, mind az anyagok számára.

Alacsony páratartalom és magas hőmérséklet nemcsak kellemetlenséget okoznak a munkavállalóknak, hanem negatív hatással is lehetnek az egészségükre. Az alacsony páratartalom csökkenti a levegő minőségét, ami allergiás reakciókat és légúti problémákat okozhat. Ugyanakkor a megfelelő páratartalom javíthatja az egészséges környezetet, mivel segít a szennyeződések és por részecskék megkötésében. Ezenkívül az optimális páratartalom fenntartása fontos az anyagok hatékony használatához is. A munkaeszközök túlmelegedése megelőzhető a hőmérséklet szabályozásával. A klímaberendezések mellett használt párásító rendszerek biztosíthatják az optimális páratartalmat és hőmérsékletet még az extrém hőhatásnak kitett helyiségekben is. Legyen szó nyomdai- vagy szerverhelyiségekről, ipari csarnokokról, vagy irodai terekről, a DRAABE direkt helyiség párásító berendezések támogatják, vagy akár önállóan is biztosítják az optimális belső hőmérsékletet.

Kattintson a linkre és ismerje meg ipari párásító rendszereinket

Condair-Systems-Adiabatikus-Parasito_rendszerek.pdf