Különleges alkalomhoz különleges nyomtatás– lengyel-magyar barátság napja plakát

Idén, március 23-án is megünnepelték a lengyel-magyar barátság napját, amelyhez – a veszprémi programokon kívül – lelkes alkotók is csatlakoztak megemlékezéseikkel. Így tett a grafikus és történész végzettségű Kántor Attila is, aki már egy ideje tervezte az említett barátság napjának emléket állító plakát elkészítését. A plakátot a két nemzet közötti történelmi kapcsolat és a lengyel plakátművészet előtti tisztelgés ihlette, és a különleges alkalomhoz különleges nyomtatási eljárás párosult, ez a Risograph.

De mi az a Risograph? A Risograph egy digitális sokszorosító eljárás. A másolandó eredetiről a készülék szkenneléssel előállítja az úgynevezett „master”-t, az ofszet eljáráshoz hasonlóan. A master egy különleges, banánrostokból készült fólia, amelyből a gép perforálással előállítja a másolandó eredetinek megfelelő képet, majd az automatikusan ráhelyezi a nyomóhengerre (dobra), amelynek belseje a szójaolaj-alapú festéket tartalmazza. A papíradagolóból a papír egyenesen halad át a készüléken, miközben érintkezik a készülékben lévő forgó nyomóhengeren lévő master-rel, amelyen keresztül addig a dob belsejében lévő festék a megfelelő helyen rákerül a papírra.

A projekt bővebben: https://www.behance.net/gallery/59699887/Polish-Hungarian-Friendship-Poster Nyomat és Risograph leírás: Szigeti Árpád / Hurrikan Press