Közösséget teremt vagy kiszolgáltatottá tesz? A digitális jelenlétről szóló párbeszédre hív a Telekom

Izgalmas vagy ijesztő jövő vár ránk? A digitális lehetőségek és az internet kényelmesebbé, biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszik az életünket, ugyanakkor újabb és újabb veszélyforrások tűnnek fel a kibertérben. E témák mentén kezdeményez párbeszédet a Telekom a Brain Bar jövőfesztivál apropóján közzétett újabb videójával.

Nincs tüneményesebb kor, mint amiben élünk. Ahelyett, hogy a jövőt fürkésszük, ideje észrevennünk a Most lehetőségeit, hiszen ez már sokkal több annál, hogy bárkivel kapcsolatba léphetünk a világon. Az internet valósággá vált: ma már a kanapén ülve tanulhatunk egy másik kontinens legjobb tanárától, és kirakatként használhatjuk milliók telefon kijelzőjét, hogy eladjuk az eddig garázsban rejtegetett találmányunkat. Az összekapcsolt világ lenyűgöző, az okos városoktól a közlekedési eszközök megosztásán vagy a VR-diagnosztizáláson át egészen a drónos házhozszállításig. A világ 2018-ban biztonságosabb és kiszámíthatóbb is lett az internetnek köszönhetően. Felhasználók százmilliói által kipróbált és értékelt utazási és szálláslehetőségek közül válogathatunk – például egyedül az Airbnb-n keresztül 150 millió ember foglalt szobát tavaly, a mobilunkon követhetjük az e-kereskedelemben megrendelt áruk útját a gyártótól egészen a postaládánkig, és az okosóránk vagy a fitneszkarkötőnk akár önállóan, emberi közbeavatkozás nélkül is képes értesíteni az orvost szükség esetén. Ugyanakkor jelentősen megnőtt a világhálón ránk leselkedő veszélyek száma is: már nem csak akkor kerülhetünk bajba, ha kockázatos dolgokat próbálunk ki az interneten – potenciális célponttá vált minden internethasználó, sőt mindenki, aki a hálózattal összekapcsolt szolgáltatásokat igénybe veszi.

A kalandot a kockázattól, a lehetőséget a veszélytől a tudás és a felelősség választja el. A 2018-as budapesti Brain Bar arra teremt lehetőséget, hogy közösen gondolkodjunk az ehhez hasonlóan fontos és aktuális témákról. A Magyar Telekom az esemény stratégiai partnereként kiemelt szerepet vállal abban, hogy elindítsa a párbeszédet és hozzájáruljon a digitális tájékozottság széleskörű elterjesztéséhez. A társaság célja megmutatni a digitalizációban rejlő lehetőségeket és veszélyeket egyaránt, hogy minél többen tudatos felhasználóként, magabiztosan és biztonsággal alkalmazzák a digitális technológiákat.

A mesterséges intelligencia kapcsán felvetődő kérdésekre a Telekom ezzel a videóval világít rá (a sorozat első darabja).