Karbonsemlegessé alakítja működését a Vajda-Papír 2050-ig

MTI / Vajda-Papír · 2023. április 5., 07:01

Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda-Papír vállalta, hogy 2030-ig 20 százalékkal csökkenti vízfogyasztását, 50 százalékkal növeli a megújuló energiák használatát és 2050-re működése karbonsemlegessé válik.

A vállalat az MTI-nek küldött közleményében ismertette, az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a higiéniai papír gyártása és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg. Hozzátették: az ipari termelő vállaltok közül a Vajda-Papír az elsők között adta ki az eddigi környezetvédelmi intézkedéseket és a vállalásokat is tartalmazó környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG, Environment, Social, Governance) jelentését.

Ennek fő pillérei: a környezetbarát gyártás, modern, környezetkímélő technikai megoldásokkal; a környezettudatos alapanyag-beszerzés: igazoltan felelős erdőgazdálkodásból származó rost felhasználása; a környezettudatos üzemeltetés és működés, valamint környezettudatos szállítmányozás. A fenntarthatósági törekvések egyik fontos eleme a fogyasztói edukáció is a környezetbarát termékekről (zöld címkék) - közölték.

„Bővítjük a fenntartható higiéniai termékek palettáját, azon dolgozunk, hogy a környezettudatos termékek száma elérje a 45 százalékot 2023 év végére” - idézték a közleményben Vajda Attila ügyvezető igazgatót, aki hozzátette: a társaság évente 140 ezer tonna papírterméket gyárt egy kifejezetten energiaintenzív területen. A jelentés szerint a csomagolóanyagoknál 60 százalékra emelik az újrahasznosított anyagok arányát, ezzel éves szinten 600 tonnával csökkenhet a cég műanyagfelhasználása - ismertette a cégvezető.

A Vajda-Papír eddig elért “fenntarthatósági mérföldköveiből” kiemelte, hogy a Magyarországon működő ipari termelő vállalok közül elsőként bocsátottak ki zöld kötvényt. Részben ebből a 9,9 milliárdos forrásból finanszírozták “Európa egyik legmodernebb és legenergiatakarékosabb higiéniai papírgyára, a dunaföldvári üzem bővítését”, amely 80 ezer tonna kapacitásával teljes egészen fedezi a vállalat alapanyag-szükségletét. A cég gyártóhelyein a papíralapanyagból keletkező hulladék 100 százalékát újrahasznosítják - tették hozzá.

„Zöld kötvény keretrendszerünkben megfogalmazott zöld stratégiai céljaink közé tartozik a dunaföldvári papírgyártás során a vízfogyasztás csökkentése 2030-ig tonnánként 12 köbméterről legalább 5,5 köbméterre, illetve a fajlagos energiafogyasztás csökkentése 2800 kilowattóra per tonna alá, valamint a megújuló energia használatának 50 százalékos növelése, a szén-dioxid-kibocsátás 5 százalékos csökkenése”- mondta.

A társadalmi felelősségvállalási lépések között sorolták fel a papíripari szakmai képzés újraindítását és az oktatáshoz szükséges oktatási anyagok elkészítését, továbbá az év végéig egy alapítvány létrehozását a rászorulók megsegítésére.

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának 60 százaléka exportra megy.

A cégcsoport 2013-ban Norvégiában is piacra lépett, az ottani gyárukban több mint 130 munkavállalót foglalkoztatnak. A csoport árbevétele 2021-ben 57 milliárd forintra nőtt az előző évi 52 milliárd forintról, EBITDA-ja 2,7 milliárd, adózás előtti eredménye pedig 1,5 milliárd forint volt 2021-ben.

Forrás: MTI /Vajda-Papír