Indul az Open Print Projekt Magyarországon is!

Faludi Viktória, fotó: Faludi Viktória · 2019. május 21., 12:55

“Vissza a múlt századba 3D nyomtatóval!” című cikkünkben már áprilisban beharangoztuk az elsősorban a szakirányú képzésben résztvevő középiskolások számára kiírásra kerülő pályázatunkat, amiben a 3D nyomtatóval előállított asztaliprés segítségével lehet magas- és metszet-mélynyomtatással készült nyomatokkal pályázni. Pályázati kiírást a júniusi Magyar Grafikában tesszük közzé. Az első 3D nyomtatóval készült magyarországi prést a Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ laboratóriumában kivitelezték. A mai napon megérkezett szerkesztőségünkbe a mintadarab, amit a mellékelt kép is ábrázol. (képgaléria: https://mgonline.hu/galeriak/pte-3d-nyomat-nyomtato) Hálás szívvel köszönjük ügyünket felkaroló Szalóki László közreműködését!

A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjáról az alábbiakban olvashatnak bővebben.

A kutatási centrum a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar épületkomplexumában épült ki, a korábban kari könyvtárnak otthont adó épületrészben. Két szintet alakítottak ki, amely egyszerre szolgál kutató, kísérleti és gyártó műhelyként, valamint az érdeklődők számára a részben szabadon látogatható felső szint közösségi, oktatási funkciókat is ellát majd. Ide akár általános és középiskolás osztályok is érkezhetnek majd, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerkedhessenek a – nem is olyan távoli – jövő technológiájával. Az alsó szinten a nagyteljesítményű 3D nyomtatókat és egyéb speciális mérési és kutatási eszközöket, valamint a laboratóriumokat helyezték el. Pécsi Tudományegyetem 3D nyomtatási központja kiemelt szerepet játszik az oktatásban, a kutatásban, és rendkívül modern 3D-s nyomtatókkal, valamint speciális kutató- és mérőberendezésekkel rendelkezik. A látogató központként részben nyilvános, így bárki, aki a tudomány és a modern technika ötvözete iránt érdeklődik, betekintést nyerhet a 3D technológia kulisszatitkaiba. A kutatási centrumot 2018 márciusában Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át ünnepélyes keretek között.

Ajánlott linkek:

http://pte3d.hu/munkacsoportok/muszaki.php http://pte3d.hu/blog/post.php?s=2017-08-24-3d-nyomtatas-gyik http://pte3d.hu/blog/post.php?s=2017-08-24-a-3d-nyomtatas-tortenete http://pte3d.hu/blog/post.php?s=2017-08-24-3d-nyomtatas-szepapaink-korabol

26.pdf