IN MEMORIAM Dr. Reinhard A. Ulbrich (1931 - 2020)

Faludi Viktória · 2020. május 27., 12:50

Meghalt Dr. Reinhard Ulbrich, a DuPont Cyrel® flexo nyomólemezek divíziójának korábbi üzleti igazgatója Európában. 89 éves volt.

Dr. Ulbrich az egész nyomda- és csomagolóiparban széles körben ismert volt a világ minden tájáról, és nagy szerepet játszott a flexónyomtatás fejlesztésében. Sokan még mindig az „Európai Flexo királyának” tekintik.

A 1960-as évek elején, a svájci Mylar® film divízióban csatlakozott a DuPont-hoz, Reinhard továbbhaladva a vállalati létrán, 1969-ben Düsseldorfba költözött, mint a németországi film divizió igazgatója. Rövid ideig a DuPont amerikai vállalati székhelyén, Wilmingtonban (Delaware) tevékenykedett, majd visszatért Frankfurtba a Photo Products osztályra, és végül 1982-ben vállalta a Cyrel üzletvezető szerepét.

Intenzív lobbizás után Dr. Ulbrich rábeszélte a DuPont vezetőségét, hogy telepítsenek egy új frankfurti székhelyű Cyrel lemezgyártósort, és fiatal, lelkes nyomdászokat és értékesítési munkatársakat foglalkoztatott az üzlet intenzív növekedéséhez.

Dr. Ulbrich mind szakmailag mind emberi tulajdonságait illetően sok partnek és munkatárs csodálatát és tiszteletét nyerte el. Az iparág beszállítójaként mindig készen állt arra, hogy meghallgassa ügyfelei igényeit. Szerettek vele lenni, és melegséget és barátságot hozott a flexóipar számára. Sok DuPont kollégája számára mentor és barát volt, munkatársai pedig könnyen kijöttek vele. Mindig új ötletekkel teli „ a vevő mindig az első” hozzáállás motivált sok kollégáját arra, hogy új módszereket keressenek az ügyfelek számára.

A Cyrel „Grand Prix” flexo nyomtatás verseny, amely az 1990-es években egész Európában és az utóbbi időkben Ázsiában zajlott, példája volt Reinhard ügyfélközpontú gondolkodásának, összehozva a flexónyomtatókat, formakészítőket és márkatulajdonosokat egész Európából, hogy megünnepeljék a kiválóságot. A Sziléziában született Reinhard a berlini fal 1989-es megszüntetése után keletre fordította figyelmét. A flexónyomtatás fejlesztésére összpontosított az egykori keleti blokkban, különösen Oroszországban, ahol a flexónyomtatás bevezetésével elősegítette akorszerű csomagolóanyag-ipar megteremtését. Még a DuPont-tól való nyugdíjazása után is, Dr. Ulbrich gyakran utazott Moszkvába, és segített a flexónyomtatási tanfolyamok bevezetésében a moszkvai Orosz Nyomda Akadémián, amelyre tiszteletbeli doktori fokozatot kapott.

Míg a koronavírus korlátozások jelenleg megakadályozzák a nagy összejöveteleket, családtagjai, barátai és kollégái valamikor ősszel emlékezetes rendezvényt szándékoznak tartani Frankfurtban, valódi Reinhard stílusban, hogy köszönetet mondhassanak életéért és eredményeiért.