Hőkamerák mérik a diákok testhőmérsékletét a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában

A koronavírus jelenléte miatt október 1-jétől minden oktatási intézményben kötelező a lázmérés. A Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában azonban nem kell reggelente sorban állni emiatt a diákoknak, ugyanis hőkamerák mérik a belépő diákok és tanárok testhőmérsékletét. Ez a megoldás ráadásul egész nap biztosítja a lázmérést, ugyanis a hőkamera mindenkit mér, aki elhalad előtte a nap folyamán és azonnal jelez, ha szükséges.

Koronavírus fertőzés miatt a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolába mindössze egy hetet jártak a diákok, ugyanis át kellett állniuk a digitális oktatásra. Az intézményben azóta újra folyik a tanítás, mostantól azonban hőkamerák figyelik folyamatosan a diákok és a tanárok testhőmérsékletét. Az eszközöket a Konica Minolta Magyarország Kft. biztosítja 2 évre az iskola számára. A hőkamerás lázmérés első néhány napjának tapasztalatáról az intézmény igazgatója mesélt: „Két kamera került az intézmény két lépcsője fölé, hiszen ezen a két lépcsőn közlekednek a diákok egész nap. Igyekeztünk gyermekközpontú módon elhelyezni a hőkamerákat, így beleilleszkedik a környezetbe, nem zavarja a diákokat, és ha valamelyik tanulónak a testhőmérséklete magasabb, azt nem sípolással, hanem csak üzenettel jelzi a rendszer, hogy adott esetben ezzel se okozzunk kellemetlen perceket. Egyébként óriási segítség az, hogy hőkamerák mérik folyamatosan a tanulók testhőmérsékletét, 850 diáknál mindezt kézi hőmérővel elvégezni nem lenne kis feladat, így ez a megoldás nagy terhet vesz le a pedagógusok válláról, és a kollégáim is jobban tudnak koncentrálni a nevelő-oktató munkára. Nagyon örültünk a megkeresésnek, és hálásak vagyunk a Konica Minolta felajánlásáért.

A Konica Minolta Magyarország Kft. nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, különösen az egészség és a gyermekek tekintetében. Részt vettek már iskola és óvoda felújításában, az előző két évben pedig orvosi és gyógyászati eszközök beszerzésében támogattak egy gyermekkórházi alapítványt, most pedig az iskolák és óvodák segítségére sietnek a hőkamerák rendszerével. „Iskolakezdéskor szomorúan értesültünk a hírekből, hogy több iskolában megjelent a koronavírus, és arra kényszerültek, hogy digitális oktatásra álljanak át. Egyetértünk azzal, hogy a gazdaság nem állhat le, az iskoláknak működniük kell, de csak és kizárólag a maximális biztonság mellett, ezért számos cégnek nyújtottunk már megoldást hőkamerás rendszereinkkel, hogy a biztonságos munkavégzés a munkahelyen biztosított legyen. Vezetőtársaimmal úgy döntöttünk, hogy támogatunk egy olyan kezdeményezést, ami most kifejezetten sürgős és hasznos a társadalom számára, és úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben az iskolák és óvodák védelme az egyik legfontosabb. Ennek értelmében a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolával felvettük a kapcsolatot, akik nyitottak voltak az új technológia iránt, ami a gyerekek és az ott dolgozók védelmét szolgálják, azonban a működési folyamatokat nem gátolják, hanem inkább támogatják. Feltérképeztük a helyszínt, megterveztük a hőkamerák telepítését és a megállapodás keretében 2 éves időtartamra 2 db Mobotix hőkamerát telepítettünk az épületbe, amelyek folyamatosan figyelik a gyerekek és a tanárok testhőmérsékletét.” – mondta a Konica Minolta Magyarország Kft. képviseletében Kószás Attila regionális marketing vezető.

A Budaörsi 1. Számú Általános Iskola intézményvezetője kész arra, hogy tapasztalataikat megossza más intézményekkel, a technológia kipróbálására is lehetőséget biztosít. Továbbá nyitott a telepített kamerarendszer új funkcióinak tesztelésére - mint például a maszk detektálása -, amelyek a diákok és a személyzet védelmét szolgálják.

Hogyan segítenek a hőkamerák a koronavírus kapcsán hozott óvintézkedésekben?

A Konica Minolta Mobotix hőkamera folyamatosan és automatikusan mér, nincs szükség kezelőszemélyzetre, aki elhalad a kamera látókörében, annak testhőmérsékletét jól kontrollálható körülmények között kifejezetten magas, akár 0,1 Celsius fok pontossággal méri. Nagy előnye a kameráknak a kézi lázméréssel szemben, hogy alkalmazásával a diákok és tanárok testhőmérsékletét nem csak reggel, az épületbe való belépéskor méri, hanem egész nap, így akkor is jelez, ha valaki nap közben lesz lázas, ráadásul az iskolába belépő személyek (szülő, postás, külső munkavállalók) testhőmérsékletének mérése is biztosított. Ezen felül igény esetén a hőkamerák szoftveres alkalmazás és egyéb beállítás révén képesek megállapítani, hogy ki visel maszkot és ki nem. A hőkamerák szerepe pedig nem ér véget, ha a járványügyi intézkedésekre már nincs szükség, ugyanis egyéb betegségek szűrésére is ugyanígy alkalmas, de át is szerelhető, például külterület megfigyelésére.

A kamera technikai jellemzői:

• A Mobotix Thermal Radiometry technológiával rendelkező kamera képes a pixel pontos felületi hőmérséklet mérésére, jól kontrollálható körülmények között kifejezetten magas, akár 0,1 Celsius fok pontossággal. A testhőmérséklet értékhatára beállítható, és ha ezt meghaladja az épületbe belépő személy testhőmérséklete, akkor a kamera jelez: számítógépre küldött értesítés, e-mail vagy akár hangjelzés formájában.

• Telepítése egyszerű.

• Kiegészítő funkciója lehet a maszkdetektálás.

• A kamera sziget-üzemű működése révén a hőmérsékletméréshez és a riasztások kezeléséhez nem szükséges szoftvert futtatni a számítógépen. A Konica Minolta Magyarország Kft. ugyanakkor biztosít egy olyan kliens szoftvert az ügyfél számára, amelyben megtekinthető a kamera képe és a mért hőmérsékleti adatok, ez pedig segíti a riasztások utólagos ellenőrzését.

• A kamerák képesek bármilyen felület hőmérsékletének mérésére, illetve ez által preventív tűzjelzésre, bizonyos eszközök hevülése esetén.

• A thermal megoldás alkalmas lehet ezen felül összefüggő kerítéshatárok figyelésére, ahol a kamerától akár több száz méterre lévő behatolóról is képes riasztást adni a rendszer. Így a pandémia elvonulásával, átszereléssel egyéb funkciók ellátására is képes a kamera.