Gottermayer 100. emlékséta

Érdi Marianne · 2024. június 12., 14:22

Műhelytől a „könyvkötő palotáig”.

Könyvtörténeti emlékséta a budapesti Belvárosban Gottermayer Nándor könyvkötő halálának 100. évfordulóján, 2024. június 21-én 17 órától 19 óráig

Éppen 100 éve, 1924. június 21-én hunyt el a magyar könyvkötőipar nemzetközi hírű mestere, Gottermayer Nándor, aki nemcsak az 1900-as párizsi világkiállításon nyert aranyérmet, hanem a munkásságáért többek között a Ferenc József-rend lovagkeresztjét és a francia Becsületrendet is megkapta.

A Gottermayer-emlékévben Iparművészeti Múzeum Könyvtára, kapcsolódva az intézmény Mesterségkutatás projektjéhez, programsorozattal emlékezik meg a kézi és gépi könyvkötészet területén egyaránt maradandót alkotó mesterről. Havonta jelentkezünk Gottermayerhez kapcsolódó tartalommal a Könyvtár Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/immkonyvtar), ez év őszén pedig a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szervezett konferenciát szentelünk a munkásságának.

❧ Gottermayer Nándor elhunytának 100. évfordulóján tematikus emléksétára invitáljuk az érdeklődőket. Felkeressük Gottermayer egykori műhelyeinek helyszíneit, megismerkedünk nemcsak a működés részleteivel, hanem az épületek történetével, érdekességeivel is. Sétánk során érintjük a kortárs, rokon szakmákat képviselő iparos-vállalkozók telephelyeit is. Sétánkat egyszersmind a „könyves” szakmai közösséget építő találkozásnak is szánjuk: várjuk a könyvtáros, muzeológus, restaurátor kollégákat, valamint a gyűjtőket és minden könyvbarátot.

❧ A sétát Darabos Edit főrestaurátor és Hutvágner Zsófia művészettörténész-főmuzeológus vezeti.

Időpont: 2024. június 21. 17 óra

Találkozási pont, illetve a séta befejező helyszíne: V. ker. Váci utca 18. – IX. ker. Fővám tér (az elkésők az Egyetem téri könyves szökőkútnál csatlakozhatnak a csoporthoz)

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: a library@imm.hu címen várjuk a jelentkezéseket 2024. június 17-ig. A résztvevők száma: maximum 30 fő.

Az eseményen fényképfelvételek készíthetők, a szervezők néhány fotója az Iparművészeti Múzeum internetes felületein is megjelenik majd