GONDOLKOZZ, HOSSZÚ TÁVON! - A KARBANTARTÁS, MINT KIVÁLÓ BEFEKTETÉS A JÖVŐBE

Szegi Renáta · 2023. október 27., 16:00

A gyártó vállalatok hosszútávú versenyképességének alapja az optimális költségszinten üzemelő, megbízható géppark. Ebben legtöbben egyetértenek. Milyen nézetek vezethetnek oda, hogy a cégek mégis kevés figyelmet fordítanak a karbantartásra, még ha tudják is, hogy egy stratégiai jelentőség részfolyamatról van szó?

Az alábbiakban néhány lehetséges ok és magyarázat, ami gyakran tévútra vezet.

Költséghatékonyság:

Sok vállalat a karbantartást pusztán költségnek tekinti, és azzal érvel, hogy a rövid távú költségek csökkentése a prioritás. Azonban hosszú távon a megfelelő minőségben végzett rendszeres karbantartás költséghatékonyabb, mivel segít elkerülni a hosszú leállásokat és a drága javításokat, megőrzi a gépek jó állapotát, meghosszabbítja a gépek élettartamát.

Rövid távú szemléletmód:

A rövid távú nyereségességet és növekedést hajlamosak a cégek prioritásként kezelni a hosszú távú fenntarthatóság helyett, ezért a karbantartásra fordítható büdzsét csökkentik.

A vezetés prioritásai:

Ha a vállalat vezetése nem ismeri vagy nem értelmezi helyesen a karbantartás hosszú távú előnyeit, akkor könnyen előfordulhat, hogy alulértékeli annak fontosságát. Ez is vezethet a karbantartás háttérbe szorításához.

Időhiány:

A vezetők és a beosztott kollégák nagyon gyakran túlterheltek, a napi üzleti és operatív feladatok túlzsúfolttá teszik a munkanapokat. Ezért hajlamosak lehetnek elhanyagolni, vagy elhalasztani a karbantartást a sürgősebb feladatok miatt.

Hiányzó tudatosság:

Számos vállalatnál nincs elegendő ismeret, információ a karbantartás jelentőségéről, vagy nem rendelkeznek a szükséges szakértelemmel a hatékony karbantartási folyamatok bevezetéséhez, fenntartásához. Így megrekednek a reaktív működési módnál.

Termelési (szállítási) kényszer:

A cégek gyakran kerülhetnek termelési nyomás alá. Ekkor általában a megelőző karbantartásra betervezett időt is a gyártásra fordítják. Ha ez rendszeresen előfordul, akkor azzal valójában csökkentik a gépek rendelkezésre állását, és biztosan számíthatnak a váratlan gépleállásokra és azok magas költségvonzataira (drága javítások, túlórák, extra szállítási költségek stb.)

Túlzott bizalom a gépek stabil működésében

A gépek és berendezések sok esetben olyan megbízhatónak tűnnek, hogy a vezetők és tulajdonosok nem látják a szükségét a rendszeres karbantartásnak. Azonban minden gép kopik! A rendszeres ellenőrzéssel és hatékony karbantartási mix alkalmazásával nagymértékben csökkenthetők a hirtelen meghibásodások.

Az említett okok közül egy vagy több is szerepet játszhat abban, hogy miért nem fordítanak a vállalatok elegendő figyelmet a karbantartásra. Azonban fontos megérteni, hogy a karbantartás hosszú távon sokszorosan megtérülő befektetés, amely javítja a gépek megbízhatóságát, csökkenti a váratlan gépmegállásokat, a minőségi hibákat, az azonnali drága alkatrészpótlást, és extra javítási költségeket. Javítja a vállalat teljesítményét, szállítási hűségét, ezáltal javul a megrendelők elégedettségi szintje is.

Ha Ön is a kiváló működésre törekszik, ezért átszervezné, fejlesztené karbantartását, vagy kiszervezésben gondolkozik, keressen bennünket! Együtt megtaláljuk az optimális megoldást az eredményesség növelésére!

Szegi Renáta

Nyomda-Technika Kft.

Megbízható partner a kiszámítható jövőért.

info@nyt.hu

+36 30 6809-760

nyt.hu