Egyensúlyi páratartalommal a gyártási tevékenység optimalizálásért

Minőség fel, költségek le – Vágjon bele ön is!

A papír, a karton, a fa és pl. a textilrostok higroszkópos anyagok, melyek érzékenyen reagálnak a száraz levegőre. A kiszáradás, a deformáció, a repedések, a rugalmasság hiánya és a tapadás veszélyeztetik a minőséget és zavarják a feldolgozási folyamatot. Tegyen ezek ellen direkt helyiség párásítással!

A higroszkópos anyagok párát vesznek fel, vagy adnak le a levegőnek. Azt, hogy ez megtörténik-e és milyen intenzitással, az anyag egyensúlyi páratartalmától, a relatív páratartalomtól és a környezet hőmérsékletétől függ. Az egyensúlyi érték akkor áll be, ha már nem történik nedvességfelvétel sem nedvességleadás a helyiség levegőjébe. Az anyag összetételétől függően a higroszkópos anyagok abszolút páratartalma 40%-os és 70%-os relatív levegő páratartalom között van egyensúlyban.

Minőségromlás

Amennyiben túl nagy a különbség az egyensúlyi páratartalom és a relatív páratartalom között, akkor az anyag tulajdonságai a nedvesség felvétele vagy leadása következtében megváltoznak. Ez számos iparágban okozhat nehézségeket a gyártás során, selejtképződéshez vezethet.

Pormegkötés

Jelentős porkibocsátással járó ipari alkalmazások esetében a páratartalom növelése hatásos intézkedés a határértékek betartásához, a folyamatok fejlesztéséhez és a munkavállalók egészségének védelméhez. A magasabb páratartalom megtisztítja a levegőt a portól és csökkenti annak gépekre és emberekre való hatását.

Ragasztás és lakkozás

A ragasztási és lakkozási folyamathoz optimális helyiségklíma szükséges a folyamat zavartalan és megfelelő eredménnyel járó végrehajtásához. A túl száraz vagy túl meleg levegő befolyásolja a megszilárdulást és csökkenti az enyv és a ragasztó szilárdságát A lakkozás során az optimális páratartalom védelmet nyújt a túl gyors száradás, ezáltal pedig a buborék- és csíkképződés ellen.

Biztosítsa termelés hatékonyságát ön is! Kérdése van? Keressen fel minket vagy igényelje ingyenes tájékoztató prospektusunkat!