Budapesti nyomdaipari képzés = Tótfalusi

Homonnai Péter · 2018. február 26., 11:55

Az iskola pontos neve: Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Tótfalusi nyomdaipari tagozat Az iskola a Tolnai Lajos utcában működik évtizedek óta megszakítás nélkül. A három alap szakmai terület sem változott. Képezünk a nyomtatott termékeket tervező, kialakító kiadványszerkesztőket, a nyomtatási technológiákat ismerő és alkalmazó nyomdaipari technikusokat, valamint könyvkötőket. A gyakorlati képzés is ebben az épületben zajlik. A centrum segítségével próbálja az intézmény a színvonalat fenntartani. Korszerű nyomdagépeken sajátíthatják el a szakmát tanulóink. A végzett tanulók a nyomdaiparban helyezkednek el jellemzően.

Iskolánkban jelenleg szakgimnáziumi nappali képzésben 53 tanuló vesz részt. Az érettségi utáni szakképzésben, nappali és esti képzésben pedig 74. Ebből Nyomdaipari technikus (gépmester) összesen 28 fő, Könyvkötő és nyomtatványfeldolgozó 25 fő esti képzésben Ebben a beiskolázási időszakban érettségizett tanulók jelentkezését várjuk.  Nyomdaipari technikus (Gépmester)  Kiadványszerkesztő technikus Iskola rendszerű nappali képzés. A képzési idő 2 év. A tanulmányok megkezdéséhez érettségi és alkalmassági vizsgálat szükséges. Az összefüggő szakmai gyakorlat ideje 160 óra. A tanuló választhat, hogy ezt az iskolában vagy külső gyakorlati helyen tölti. Az elmélet – gyakorlat arány 30% – 70%. Csak az első szakmát lehet nappali tagozaton megszerezni, nappali tagozaton a felső korhatár 25 év. A tanulmányokat komplex szakmai vizsgával zárják. A képzés ingyenes.  Könyvkötő és nyomtatványfeldolgozó (esti)  Nyomdaipari technikus (Gépmester esti) Iskolarendszerű , esti tagozatos 2 éves képzés. Heti három alkalommal délutánonként 15,30-tól 20,10 ig. A tanulmányok megkezdéséhez alkalmassági vizsgálat szükséges. Az összefüggő szakmai gyakorlat ideje 80 óra a tanuló választhat, hogy ezt az iskolában vagy külső gyakorlati helyen tölti. Az elmélet – gyakorlat arány 30% – 70%. A második szakképesítés megszerzését is támogatja az állam így a képzés esti tagozaton is ingyenes. Lehetőség van, hogy az összefüggő gyakorlatot és a második év gyakorlatát nagyüzemi körülmények között végezzék. (Realszisztéma Dabas, Pauker Budapest) A tanulmányokat komplex szakmai vizsgával zárják. A képzéseket akkor tudjuk elindítani, ha szakmánként legalább 12 jelentkező van - tudtuk meg Homonnai Pétertől, a Tótfalusi nyomdaipari tagozat igazgatójától.

További képek megtekinthetők az oktatási intézményről galériánkban: http://mgonline.hu/galeriak/budapesti-szakmai-kepzes-totfalusi

http://www.totfalusisuli.hu/ www.printjovoje.hu