Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A két év kényszerű kihagyás után idén 27. alkalommal megrendezésre került programsorozat továbbra is a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A vasárnap este zárult Fesztivált a budai Millenárison kereshették fel az érdeklődők.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Tóth Krisztina író, költő nyitotta meg, a díszvendég ország – Szlovákia –képviseletében pedig Görözdi Judit, a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézetének igazgatója mondott beszédet. A Fesztivál díszvendége, Szvetlana Alekszijevics belarusz író a megnyitó után vehette át a Budapest Nagydíjat, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester és Dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke adott át. Szvetlana Alekszijevics munkásságát Háy János író, költő méltatta.

Október 1-én, a Nemzeti Táncszínházban rendezett pódiumbeszélgetés keretében tekinthetett be a nagyközönség Szvetlana Alekszijevics életébe és munkásságába. A Nobel-díjas írót Veiszer Alinda kérdezte.

Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a szlovákiai Bázis Egyesülettel közösen, velük együttműködve hozta el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát. A Fesztivál négy napja alatt 29 szlovák könyvet, 10 szlovákiai magyar szerző művét, 5 folyóirat szlovák blokkját ismerhettük meg, 24 könyvbemutatóra és beszélgetésre került sor. A szlovák szerzők köteteit olyan kortárs magyar írók mutatták be, mint Szabó T. Anna, Závada Pál, Németh Gábor, Nádasdy Ádám és Dragomán György.

A Fesztivál keretein belül 2001-óta rendezik meg az Európai Unió fiatal prózaíró tehetségeit bemutató Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A francia kezdeményezésre épülő nagy sikerű rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont volt.

Idén is díjazták az oktatás és nevelés szempontjából legjobbnak tartott írott és hangzó anyagokat. A Budai-díjat vasárnap délben Őrsi Gergely a II. kerület polgármestere adta át. A tanárok zsűrije a hangzó anyag kategóriában Grecsó Krisztián Pletykaanyu című hangoskönyvét értékelte a legjobbnak. A Budai-díj könyvdíját Carol Vorderman – Tanulási technikák lépésről lépésre című kötete nyerte el, mely a HVG Kiadó gondozásában jelent meg.

Először csatlakozott a Könyvfesztiválhoz a Pestext programsorozata, melyben a közép-európai régió irodalma került fókuszba, olyan szerzőkkel, mint Alena Mornštajnová és Witold Szabłowski. A Millenáris D épületében számos kiadó mellett a gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom színes programokkal, játszóházzal fogadta a családosan kilátogatókat.

A Budapest Könyvfőváros 2023 program saját standdal és két nagysikerű programmal vett részt a Könyvfesztiválon. A Randevútól az esti meséig című pódiumbeszélgetés témája a férfiak és az olvasás viszonya volt, Az irodalom életre kel elnevezésű beszélgetésen pedig az irodalmi művek újjászületéséről esett szó.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 25 ország közel 100 neves alkotója, valamint több mint 200 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész vett részt. Az író-olvasó találkozókat, felolvasásokat, dedikálásokat, irodalmi esteket és könyvbemutatókat több tízezren figyelték személyesen, és legalább ennyien kapcsolódtak be a Fesztivál programjaiba az online térben. A Fesztivál fiatal médiacsapata interjúk és tudósítások tucatjaival gazdagította az esemény honlapját, Facebook oldalát és egyéb internetes elérhetőségeit.

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ünnepélyes megnyitója és Veiszer Alinda pódiumbeszélgetése Szvetlana Alekszijeviccsel megtekinthető youtube csatornánkon (27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - YouTube).

Honlap: Bookfestival.hu » Hírek Facebook: Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál | Facebook Youtube: 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - YouTube