Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

bookfestival.hu · 2022. augusztus 30., 19:12

Budapesten, 2022. szeptember 29. és október 2. között 27. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az idei díszvendég Szvetlana Alekszijevics írónő lesz. Az esemény helyszíne: Millenáris Park. A megszokott, de megújult helyszínen, a Millenárison nyitja meg kapuit 2022. szeptember 29-én a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

A gyerekkönyvesek a D épületben, a többiek a G épületben illetve a parkban felállított pavilonokban várják az olvasás és a könyvek rajongóit. Ahogy eddig, idén is sok új kiadvány lát napvilágot és reményeink szerint ugyanolyan zsúfolt termekben mutathatják be programjaikat a könyvkiadók. Változás a korábbiakhoz képest, hogy végre egy méltó helyszínen rendezhetjük meg a Fesztivál megnyitóját és a kiemelt, nagyszámú közönséget vonzó programokat.

Az immáron 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál térségünk meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, megújult kiállítóterekkel várja a látogatóit a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület) és a Millenáris parkjában.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

Hat évtized – az 1953-ban kitüntetett Sir Winston Churchill – után ő volt az első, akinek 2015-ben nem szépirodalmi, hanem tényirodalmi munkássága alapján ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, az indoklás szerint “polifonikus írásaiért, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket korunkban”.

A Könyvfesztiválon évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát.

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában az autonóm, független és szabad irodalom, művészet és tudomány képviseletében létrejött egyesület. Tagjai azok az alkotók, költők, próza- és drámaírók, irodalom- és művészetkritikusok, teoretikusok, filozófusok, képzőművészek, színészek, filmrendezők…, akik kötődnek Szlovákiához, és a magyar írásbeliség és művészet legtágabb értelemben vett reprezentációjára vállalkoznak. A Bázis célja, hogy lehetőséget nyújtson az együttgondolkodásra, a szakmai munkára, hogy tagjai inspirációt nyerjenek, egyéni lehetőségeik megsokszorozódjanak. (Bázis)

https://fb.watch/fd-ADcmrWs/