Búcsú Eiler Emiltől

Matusek-Faludi Viktória · 2022. november 3., 10:52

Életének 94. évében, 2022. november 2-án, elhunyt a szakmai kultúra terjesztésének oszlopos tagja, Eliler Emil, aki több mint fél évszázada publikál szaklapunkban és két évtizede a Magyar Grafika szerkesztőbizottságának tagja. Minden új iránt szenvedélyesen érdeklődött, a szakmai fejlődés, kutatás elkötelezett alakja. Temetése 2022. november 16-án 14:30-kor, a Kozma utcai új Köztemetőben lesz.

Hajdan, amikor még létezett a Technológiai Fejlesztési Laboratórium, mint vezető és a szakmai továbbképzésért felelős személy számos kutatási program és persze a diplomázó mérnökök mentora volt.

Új eljárások kifejlesztése, a csúcstechnológia gyakorlatba ültetése hétköznapi feladatnak számított Eiler Emil praxisában.

Ő honosította meg a nyomdaiparban és a papíriparban a pásztázó elektronmikroszkópos anyagvizsgálatokat. Ezek jelentős részéről olyan sztereo felvételek készültek, amelyek szakcikkek kiváló illusztrációjaként szolgáltak.

Laboratóriumában nemcsak a nyomdász és papíros tárgyú kutatásokhoz, hanem igazságügyi szakértői vizsgálatokhoz is igénybe vették szaktudását. Évtizedeken át folyamatosan figyelemmel kísérte a technika újdonságait, nemzetközi kapcsolatrendszere révén a legfrissebb hírekkel és információkkal látta el a nyomdaipar meghatározó szaklapja – a Magyar Grafika – olvasóit.

Mindezek mellett türelemmel és szeretettel segíette a pályakezdők és kollégái munkáját, szerette megosztani, továbbadni tudását. A digitális technológiára való áttérésben első pillanattól partner volt, sőt az idősebb kollégák közül sokan az ő segítségével tértek át a korszerűbb adatátvitelre. Eiler Emil túl a nyolcvanon is páratlan munkabírással, lelkesedéssel, szívvel-lélekkel dolgozott lapunk létrehozásán, most már az égi szerkesztőbizottságból figyeli tevékenységünket.

Tisztelettel, szeretettel emlékezünk Rád!

Eiler_Emil_friz_gya_sz.pdf