Békéscsabai diákok a Szakma Sztáron

Sántáné Fazekas Tünde · 2023. április 14., 08:00

Ebben a tanévben már második alkalommal rendezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, ismertebb nevén a Szakma Sztárt, amelynek keretein belül az ország végzős nyomdász tanulói mérhetik össze tudásukat. Iskolánk, a Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium indulóként és versenyhelyszínként is részt vesz a versenysorozatban. Diákjaink nagy erőkkel készültek a fordulókra.

Az írásbeli válogatóra 2023. január 16-án került sor. Végzős nyomdászaink a kiadványszerkesztő/nyomdai előkészítő és a nyomdaipari technikus/nyomdaipari gépmester szakmairányban is megmérettették magukat. Az első akadályt nagyon szép eredményekkel vették: nyolc gépmester tanuló jutott az elődöntőbe, közülük hárman felmentést kaptak a szakmai vizsga interaktív része alól is. Az előkészítők közül tíz békéscsabai diák kapott felmentést az interaktív vizsgarész alól, kilencen a következő fordulóba is tovább jutottak. Az elődöntőre két helyszínen került sor: 2023. február 24-én a Pátria Nyomda digitális üzemében versenyeztek a gépmesterek, ahol önállóan kellett digitális technológiával 32 oldalas, irkafűzött, lyukasztott falinaptárat készíteniük. A nyomtatás mellett elméleti kérdésekre is válaszoltak. A fordulóban minden induló megszerezte a felmentést a szóbeli vizsgarész alól. A döntőbe Sárik Dániel, Juhász Emília és Zsilinszki Zsolt jutottak be, nekik az utolsó fordulóban ofszetnyomtatással kell majd nyomatot készíteniük. Az előkészítők 2023. március 10-én versenyeztek a békéscsabai Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontban. Naptárral ellátott plakátot terveztek, majd erről ofszet nyomólemez garnitúrát és digitális nyomatot készítettek, bemutatták a képzés zárásaként készített vizsgaremekjüket, valamint szakmai elméleti ismereteikről is számot adtak. A nap folyamán minden induló mentesült a projektvizsga vizsgaremek vizsgarésze alól, heten pedig teljes mentességet szereztek. A döntőbe Békéscsabáról Csík Boglárka és Gera Gara Attila jutott tovább, valamint Tatai Emma Eszter, a Győri SZC Sport- és Kreatív Technikum tanulója. Ők hárman az utolsó fordulóban csomagolástervet fognak készíteni.

A verseny végső állomása a 2023. április 24-26. között a Hungexpo területén megrendezett Szakma Sztár Fesztivál, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a nyomdaipar lehetőségeibe és fény derül a döntősök végleges helyezéseire is. Végzőseinknek nagyon hasznos a versenyen való részvétel. Amellett, hogy a felkészülés során elmélyítik a képzés során megszerzett tudásukat, újabb tapasztalatokra tesznek szert, bemutathatják tudásukat a szakma prominens képviselőinek. A fordulók során végig élvezik a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület és rajta keresztül a versenyt támogató nyomdák támogatását, megteszik az első lépéseket a nyomdász közösségbe való bekapcsolódás útján. Bízunk benne, hogy a sok pozitív élmény segít nekik végleg elköteleződni a nyomdaipar mellett.