Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez

Az egyéni vállalkozó is pihenne nyáron, de hogyan?

Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogy hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy, de inkább két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából.

A nyári időszak a vállalkozói szféra számára kihívásokkal teli, főként az egyéni vállalkozásaikat vezető tanácsadók, IT szakemberek, jogi, számviteli munkát végzők tudnak a legnehezebben elszakadni íróasztaluktól.

Egyéni vállalkozóként a szabadságra menés kihívásokkal járhat, mivel az üzlet működése egyetlen emberen múlik, aki nem kap külön pénzbeli támogatást vagy juttatást a szabadsága idejére, hiszen nincs munkáltatója, aki mindezt biztosítaná. Az egyéni vállalkozók bevételei közvetlenül az általuk végzett munkától függenek, így, ha nem dolgoznak, akkor általában nincs jövedelmük sem. Néhány lépés és stratégia segíthet abban, hogy ne váljon lehetetlen küldetéssé a pihenés, nyugodtan és hatékonyan tudjon szabadságra menni a saját, egyéni vállalkozását kormányzó vállalkozó is.

Tervezés Ma, Magyarországon a KSH legfrissebb – 2024. májusi – adatai szerint 620 ezer egyéni vállalkozó tevékenykedik, akikről általánosságban elmondható, hogy szakmájuk természeténél vagy életvitelüknél fogva egymaguk menedzselik sokszor egyszemélyes vállalkozásukat. Emiatt egy-egy nyári pihenés beiktatása sok kihívással jár. Hogy ez ne legyen teljesen lehetetlen küldetés, természetesen a kikapcsolás időpontjának gondos megválasztására és a munkamennyiség előzetes tervezésére, priorizálásra van szükségük első sorban. „Fontos látni, hogy pihenésre mindenkinek szüksége van, még annak is, aki egyedül vezeti saját cégét. A Billingo számlázórendszerét használók körében azt látjuk, hogy nagy hányadban vannak a tanácsadók, vezetői tanácsadók, IT szakemberek, tudományos tevékenységet végzők, tehát a szellemi szabadfoglalkozásúak, akik számára a nyári pihenés megszervezése kihívásokkal járhat.” – mondta el Besztró Szabolcs, a Billingo stratégiai és operatív igazgatója.

Digitális gazdaság, digitális nyári szünet A kikapcsolódás megtervezésén és a munkavégzés előzetes elosztásán túl a digitális felkészültség is nagyban hozzájárulhat a sikeres nyári kikapcsolódás megvalósításához. A KSH Digitális gazdaság elnevezésű felméréséből kiderül, hogy az EU-tagországokban átlagosan a vállalkozások 8,0 százaléka használta 2023-ban a mesterséges intelligenciára épülő technológiák valamelyikét, hazánkban ez az arány az uniós átlagnak a felét sem érte el. A Billingo rendszerét használók körében elvégzett kutatás alapján Besztró Szabolcs hozzátette: „Több, mint 66 százaléka a vállalkozásoknak csak információkeresésre használja a mesterséges intelligenciát, holott ez csak egy nagyon szűk szelete annak, amire képes ez a technológia. A különböző MI alapú, üzleti folyamatokat automatizáló rendszerek, kommunikációs eszközök és feladatkezelők ma már ebben is segítségre tudnak lenni.”

A számlázóprogram sem pihen A nyári kikapcsolódás alatt az egyéni vállalkozók „pénzügyi osztálya” sem pihen, hiszen a hónapzárás, a pénzügyi tranzakciók lebonyolítása nem áll meg. Ebbe az MI bevonásával a számlázórendszer is be tud majd segíteni például folyamatautomatizálással, azaz repetitív adminisztrációs feladatok emberi beavatkozást nem igénylő működtetésével. „Ez természetesen még nem megoldás a szabadság alatti teljes kikapcsolásra, viszont olyan hasznos időt takarít meg a vállalkozásoknak, amely elősegíti azt, hogy nekik ténylegesen csak saját szakmai munkájukra kelljen odafigyelniük és könnyebben be tudjanak tervezi egy kis pihenést a nyári időszakban.” – tette hozzá a stratégiai igazgató.