A levegő párásítás véd a fertőzésektől

Kispál Ádám, Condair Systems Hungary · 2021. január 8., 14:00

Egészséges épületek - egészséges emberek

A légúti fertőzések masszív termeléskieséshez és magas költségekhez vezetnek. A nemzetgazdaságokra gyakorolt katasztrofális következményeket a korona-világjárvány szemlélteti. Az olyan épületek különösen veszélyesek, amelyekben sokan tartózkodnak egymás közvetlen közelében. A 40 és 60% közötti páratartalom védelmet nyújthat a vírusok ellen.

» Infócsomag:

Egészségesebbé tenni az épületeket + műszaki megoldások

A vírusok légi úton történő terjedését és élettartamát számottevően befolyásolja a helyiség páratartalma. A legkisebb átadási kockázat 40 és 60%-os minimális páratartalom között áll fenn. Ez egyben az a tartomány is, amelyben az ember immunvédelme a leghatékonyabb.

A vírusok tovább lebegnek

A helyiségek páratartalma döntő jelentőséggel bír a vírusokkal telített aeroszolok lebegési tulajdonságai szempontjából. Míg a köhögésnél vagy tüsszentésnél kijutó, nagyobb és nehezebb cseppek néhány másodperc alatt a padlóra süllyednek, a kisebb és könnyebb aeroszolok órákon át lebeghetnek a száraz levegőben.

A vírusok tovább élnek

A lebegési tulajdonságok mellett a páratartalomnak jelentős hatása van a csíracseppek fertőzési tulajdonságaira is. 40%-os relatív páratartalom alatt az aeroszolok olyan nagy mértékben kiszáradnak, hogy a bennük található sók kikristályosodnak. Így a vírusok konzerválódnak, ami miatt hosszabb ideig veszélyesek és fertőzőek maradnak.

Gyengébb immunvédelem

Ha a relatív páratartalom 40% alá csökken, akkor a nyálkahártyák öntisztítási folyamata kevésbé hatékony. Vizsgálatok kimutatták, hogy a legjobb immunvédelmet, ezáltal a legkisebb fertőzési kockázatot 45%-os relatív páratartalommal lehet elérni. A nyálkahártyák (orr, tüdő) ilyen páratartalom mellett tudják a lehető leggyorsabban kilökni a szervezetből a vírusokat.

A levegő párásítása

A 40 és 60% közötti minimális páratartalmat ma már minden épületben higiénikusan és alacsony energiaköltséggel lehet biztosítani műszaki levegő párásítással. Az alkalmazásoktól és az épületektől függően lehetőség van a klímaberendezésbe épített központi rendszerek vagy decentralizált direkt helyiség párásítás használatára. A közvetlenül a helyiségbe épített levegő párásítók minden épületbe akár utólag is beépíthetők, és rendkívül rugalmasak.

» Infócsomag: Egészségesebbé tenni az épületeket + műszaki megoldások