20. Budapest Design Week

Matusek-Faludi Viktória, Foto: Matusek-Faludi Viktória · 2023. október 6., 14:00

Az idei, 20. Budapest Design Week 2023. október 5-15. között zajlik Helyszíne: Néprajzi Múzeum épülete (1146 Budapest, Dózsa György út 35.)

Képek a Magyar Grafika képgalériájában:

https://mgonline.hu/galeriak/budapest-design-week-2023

2023-ban 20. alkalommal, október 5-15. között kerül megrendezésre a Budapest Design Week fesztivál. A rendezvénysorozat szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

“A fesztivál eredményei és emlékei a BDW20 központi helyszínén, a Néprajzi Múzeumban egy különleges installációban is megelevenednek és böngészhetővé válnak. A kamarakiállítás mellett a Magyar Formatervezési Díj, valamint a Design Management Díj idei elismertjeinek kiállítását is megtekintheti a közönség.

A rendezvénysorozat a múlt ünneplése mellett a jövőbe is betekintést nyújt: a BDW20 központi helyszínén október 10-én Láss a jövőbe! program során a jövőkutatás elméletével, míg október 11-én Jövőben vagyunk! program keretében annak a jelenben való gyakorlatával foglalkoznak.

Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a BDW 2023-ban is kiemelten foglalkozik a vállalkozásfejlesztéssel: október 12-i tematikus napunon több nézőpontból is megvizsgálják a kreatívipari vállalkozások fejlődési és érvényesülési lehetőségeit.

A napindító JövőLÉT eseményt a kreatívipar számára elérhető hazai és nemzetközi pályázatok és mentorprogramok bemutatásának szentelik, különös tekintettel a nagyobb pályázatok menetrendjének ismertetésére. Ezt követően a JövőKÉP program során a hazai felsőoktatási intézmények mutatják be azokat az innovatív képzéseiket, melyek már a jövő formálását segítő új képzési modelleket alkalmaznak. Az esemény apropóját az Európai Unió által 2023-ra meghirdetett Készségek Európai Éve is adja. A napot összegzésként az idén 5. évébe lépő Start Up Guide LIVE zárja, mely a kettős jubileumhoz kapcsolódva olyan designvállalkozókkal elemzi a kreatívipari vállalkozások sikeres működésének titkait, akik az elmúlt 20 évben, a Budapest Design Week születésével és „felnövekedésével” párhuzamosan kezdték pályájukat, alapították első cégüket, értek el rangos díjakkal elismert jelentős eredményeket.” (forrás www.csodalatosmagyarorszag.hu)

A megnyitó sajtótájékoztatón felszólalt:

  • Dr. Veres Gábor, általános főigazgató-helyettes, Néprajzi Múzeum
  • Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium
  • Koós Daniella DLA, a Budapest Design Week kurátora, formatervező, egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem
  • Prof. Harmati Hedvig, textiltervezőművész, egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának elnöke
  • Prof. Dr. Bachmann Bálint, Ybl Miklós-díjas építész, egyetemi tanár, rektor, Budapesti Metropolitan Egyetem, a Design Management Díj bírálóbizottságának tagja