150. éves a Magyar Képzőművészeti Egyetem

A nyitottság, a vitalitás szellemében készül 150. évnyitójára a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Idén, szeptember 17-én, 150. alkalommal nyitja meg kapuit a diákok előtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A nagy múltú, neves intézmény a 2021/2022 tanévben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. A jubileumot az egyetem az egész tanévet átívelő, nagyszabású, színes eseménysorozattal – MKE150 – ünnepli. A tanévet az augusztusban kinevezett új rektor, Erőss István, a vitalitás szellemében nyitja meg.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idei jubileumi évnyitó ünnepségén az első évesek hagyományos eskütétele előtt, köszöntőt mond Prof. Dr. Erőss István rektor, majd bemutatkoznak az egyetem új vezetői: Szurcsik József mb. általános rektorhelyettes és Orosz Csaba oktatási rektorhelyettes.

A jubileumi évforduló kiváló lehetőség, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a 150 éves gazdag művészeti és pedagógiai történetét, eredményeit összegezve, szembenézzen a jövő kihívásaival, és új célokat fogalmazzon meg.

Erőss István rektor, a 150. jubileumi évnyitó kapcsán kiemelte: „A Magyar Képzőművészeti Egyetem a magyar művészképzés egyik zászlóshajója, a vizuális művészet oktatásának legfontosabb, a képzőművészet valamennyi területét lefedő intézménye. Történetének 150 éve alatt mindvégig igazodási pontként tekintettek rá az egész Kárpát-medencében.” Az új rektor fontosnak tartja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, hazai és nemzetközi szinten is, az erőteljes nyitottság, a megújulás, a vitalitás és a dinamizmus jellemezze. Intézményvezetőként azt vallja, hogy a művészet nem önmagáért létezik, a kortárs képzőművészet valamennyi résztvevőjének vágya és feladata, hogy az alkotások valóban eljussanak a széles nagyközönséghez. Erőss István rektor célja, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a jövőben ne egy megközelíthetetlen, szürke vár legyen Budapest és a kortárs magyar képzőművészet szívében, az intézmény kapui minden értelemben megnyíljanak az emberek előtt. „Feladatunk, hogy lebontsuk a falakat, és felkorbácsoljuk az eredendő kíváncsiságot. Az érdeklődők jöjjenek be az egyetemre, lássanak bele a falakon belül folyó alkotói folyamatokba, legyenek részesei a mágiának. Emellett az egyetemen létrejövő alkotásokat szeretnénk kivinni a falakon túlra, elengedhetetlen, hogy a hazai és a határon túli kulturális helyszíneken, eseményeken is megjelenjünk.” – tette hozzá a rektor.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 150 éves jubileumot az egész tanévet átívelő, nagyszabású eseménysorozattal ünnepli. A novemberben kezdődő MKE150 programjai átfogó képet adnak a nagyközönségnek az egyetemen folyó munkáról, melyet a tradíció és a folyamatos megújulás jellemez. Az MKE150 eseménysorozat három tematikára – oktatás, kortárs képzőművészet, kulturális örökség – épülve mutatja be a közönségnek a Magyar Képzőművészeti Egyetemet. Az MKE150 programsorozatot három nagy reprezentatív kiállítás, interaktív tárlatok, látványos installációk, tematikus épületséták, az impozáns egyetemi gyűjteményt bemutató albumok, archív fotókból álló on-line kalendárium, művészeti időkapuk, hallgatói fesztiválok, konferenciák, előadások, tárlatvezetések gazdagítják.