Voronkó Vera

Voronko Vera

A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszék Grafika szakos hallgatója voltam 1996–2003 között. Az intenzív művészeti tanulmányok miatt és tanáraimnak köszönhetően – közülük több tervezőgrafikus, médiaművész, nyomdászmérnök, fotó esztéta, fotóművész, festőművész, ipari formatervező, művészettörténész, szociológus, néprajzos, kulturális antropológus – akkori érdeklődésem kiszélesedett a nyomdászattörténet, fotográfia, a film, a bölcseleti témák irányába. Az egyetem többek között azért volt számomra vonzó, mert többféle tervezői szemléletmóddal, a gondolatok közvetítésének módjaival ismertetett meg. Ez irányú érdeklődésem a mai napig megmaradt. Az egyetemi képzés bizonyos szintű szakmai alázatot követelt hallgatóitól. Ennek folyamán egyre tudatosabban fordultam a nyomdai előkészítés, grafikai sokszorosítás, a grafikai tervezés, tipográfia, betű- és könyvkultúra, kalligráfia felé.

Az egyetem évei alatt lehetőségem nyílt lap- és könyvkiadóknál dolgozni, önként nyomdai repró stúdiókba jártam gyakorlatra. Megismertem a nyomdászatban dolgozó szakemberek tevékenységét. Megtanultam elismerni, becsülni széleskörű, komplex munkájukat, nem utolsó sorban kollegiális emberi tartásukat, apadhatatlan szakmai kíváncsiságukat.

2003 óta vagyok a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület tagja. A szakmai kirándulások, rendezvények valódi feltöltődést jelentenek számomra. 2021-ben felkérést kaptam a tekintélyes múltú, akkor éppen 65 éves Magyar Grafika folyóirat borítógrafikáinak tervezésére. Megtisztelő számomra, hogy izzig-vérig komoly kiadói stáb munkájában vehetek részt. Fontosnak tartom, hogy fiatalokhoz, diákokhoz kíván szólni a lap. A cikkek írásával őket kívánom megszólítani. Az egyesületi tagságnak is köszönhető, hogy tanmenetem részévé vált a Grafikarácsony tervezési pályázat, kézi könyvkötészeti műhely látogatása az Alföldi Nyomdában, látogatás a debreceni Folkem Kft. üzemébe, ekképpen középiskolai grafikus diákjaimmal rendszeresen részt veszünk rajtuk. Örülök, hogy a lap nyitott minden szakmai képzésre és sajtómegjelenést biztosít, például a Tipost tipográfus (print- és webdesign) szakirányú képzés számára is.

Hálás vagyok Matusek-Faludi Viktóriának, Maczó Péternek az őszinte, baráti eszmecserékért és támogatásukért az elmélyült és szép feladatok során. 2022. január