VIZUÁLIS TÖRTÉNETMESÉLÉS TÖBB DIMENZIÓBAN

Oláh Viktória · 2024. július 2., 15:28

Célunk minél több ember számára láthatóvá tenni a távoli kultúrákat, élővilágot, természeti és társadalmi jelenségeket. Tegyük ismertté az értékeket fotókkal, filmekkel, hogy tudatosan óvhassuk bolygónk élővilágát. A minket övező világot leggyorsabban vizuálisan fogjuk fel, amely képesség sokaknak nincs meg. Világszerte több, mint 2 milliárd ember él valamilyen látáskárosodással – Magyarországon több mint 200 ezer látássérült van, mintegy 30 ezer vak (a statisztika nem feltétlenül pontos, mert népszámláláskor vannak, akik nem vallják be fogyatékosságukat).

A fényképek nyújtotta látvány, esztétika és érzelmek átélése elérhetetlen volt eddig a látáskárosultak számára. A WORLD UNSEEN fotókiállítás inkluzív tárlat egy inkluzív múzeumban.

A világból 10 különböző, különleges hétköznapi történetet mesélnek a fényképek – a látók számára is kevéssé vagy nem ismert területekről. A tapintható nyomtatással készült képeket vak és gyengénlátó látogatók számára is érzékelhető.

A Canon réteges UV nyomtatási technológiája mélységet és textúrát ad a tapintható nyomatoknak, így válnak a képek „láthatóvá” vak és gyengénlátó személyek számára is. A réteges nyomtatás technológiája a Canon Arizona síkágyas digitális nyomtatójával és Prisma Elevate szoftverével valósítható meg, UV festékkel. A jól előkészített fotó nyomtatása során a színárnyalatok különféle mennyiségű festék adagolásával különülnek el és válnak érzékelhetővé. A Braille írásjeleket sokan ismerik, vagy múzeumokban, kilátópontokon találkozhattak már tapintható térképpel. Fényképeket azonban most először állítunk ki ezzel a technológiával nyomtatva.

WORLD UNSEEN FOTÓKIÁLLÍTÁS Ezen a tárlaton különleges, több érzékszervre ható képeket állítunk ki: látni, tapintani, hallani lehet majd, miről szólnak. A világ különböző pontjain világhírű fotósok – például a díjnyertes dél-afrikai Brent Stirton, a brazil Sebastião Salgado, a sportfotós Samo Vidic, a divatfotós Heidi Rondak és a Pulitzer-díjas Muhammed Muheisen – által elkapott pillanatok sokak számára ismeretlen társadalmi vagy természeti jelenségeket mutatnak be. A hátterüket magyar nyelvű audio kommentár ismerteti, melyet QR kód leolvasással a látogatók a mobiljukon meghallgathatnak. A látók számára bekeretezett szimulációs képen érzékelhető, hogy milyen képet lát az, akinek a látása sérült veleszületett rendellenesség vagy betegség okozta károsodás miatt.

A kiállított nyomatok amellett, hogy a művészeti és kulturális művek minden eddiginél hozzáférhetőbb megoldásaira hívják fel a figyelmet, azt is bizonyítják, hogy az inkluzív tervezés és kivitelezés több látogató számára nyújt kulturális élményeket és értéket. Fotósok számára új távlatokat nyitunk ezzel a nyomtatási technológiával, a pillanatfelvételből művészeti alkotás vagy inkluzív ismeretterjesztő kép születhet.

2024 április elején 3 napig volt látogatható ugyanez a kiállítás Londonban, a Somerset House-ban, és ezután több országban is elkészültek a különleges nyomatok. Júniusban és júliusban Marokkóban, Belgiumban, Hollandiában Csehországban, Szlovéniában is látogatható, ahogyan Magyarországon is. A budapesti kiállítást követően a képeket más helyszínekre is eljuttatjuk, hogy minél több érdeklődő megtekinthesse és átélhesse az új fotóélményt.

Videó a tárlat céljáról: https://youtu.be/DLXwLoeElCY

Bővebb információ a tárlatról a Canon honlapján:

https://www.canon.hu/view/unsee-the-world/ Canon Arizona nyomtatók: https://www.canon.hu/business/products/large-format-printers/flatbed-printers/

Praktikus információk: a kiállítás látogatása ingyenes

Cím: 1036 Budapest Lajos utca 136-138. Goldberger Textilgyűjtemény

• tömegközlekedés: a Tímár utcai megállóktól vagy a Szentlélek téri megállóktól 5-10 perc séta

• autóval érkezők szíves figyelmét felhívjuk, hogy a parkolás fizetős a környéken

Nyitva tartás: 2024 augusztus 4-ig.

• Hétfőn zárva, többi napokon 10.00 – 18.00 óra között