MINDENNAPI MÉRÉSEINK – LEMEZKÉSZÍTÉSTŐL A NYOMTATÁSIG

Nyomda-Technika Kft. - www.nyt.hu · 2023. május 23., 18:39

Ahhoz hogy stabil, a lehető legkisebb toleranciában mozgó folyamataink legyenek az ofszetnyomtatás területén, sokféle anyag fizikai-kémiai tulajdonságát kell tudatosan mérnünk, elemeznünk a mindennapi munkánk során. Ennek egyik legfontosabb része a műszeres színmérés, de emellett számos olyan fontos tényező befolyásolhatja eredményünket amiről kevés szó esik.

Az alábbi összefoglalóban – a speciális technológiai megoldások miatt nem teljeskörűen, de a legfontosabbakat kiemelve - ezeket ismertetjük.

Amikor a grafikát kiküldik CTP-re és merülőkádas előhívással készül a nyomólemez, a hívófolyadék vezetőképessége és hőmérséklete a legfontosabb mérendő tulajdonság. Ezekkel és az előhívási idő kombinációjával tudunk stabil minőségű, megfelelően előhívott nyomólemezt készíteni. Speciális ellenőrzőcsík segítségével már vizuálisan megállapítható a megfelelőség, vagy ennek ellenkezője.

A megfelelő előhívásra alapozva kerülhet sor a nyomólemez linearitásának beállítására, melyet kitöltési arányt mérő eszköz segítségével végezhetünk el. Cél, hogy minimum egy 10%-os lépcsőből álló ellenőrzőskálát levilágítva a lemezre printcurve opció nélkül, a lemezen 1%-os eltérésen belül mérjük a 10-20-30…90%-os mezők kitöltési értékeit. Amennyiben ez eltérést mutat, egy platecurve beállítással szükséges a lemez linearitását biztosítani. Erre építhetjük tovább a különböző szabvány- vagy egyedi profilokban elvárt printcurve adatokat.

A nyomólemez elkészítése után következik a nyomtatási szakasz, ahol szintén jónéhány mérési paramétert kell ismerni, ezzel biztosítva, hogy folyamatainkat továbbra is kézben tartjuk.

Az ofszetnyomtatás elve alapján a nyomólemezre első ütemben nedvesítőfolyadékot visszük fel, melynek az alábbi tulajdonságait szükséges nyomon követni: hőmérséklet, vezetőképesség, pH érték, alkoholszint. Ezeket az értékeket jellemzően a mai, korszerű gépek automatikusan mérik és visszajelzik, ennek ellenére javasolt manuális kontrollmérést végezni meghatározott időközönként egy kalibrált mérőeszközzel.

Lemeznedvesítés után következik a felfestékezés. A festékhez kapcsolódó mérés nyomtatás során jellemzően a hengerlánc temperálási hőfok beállításában merül ki. Nyomtatási probléma esetén ugyan lehet alkalmazni tack-csökkentő, szálrövidítő pasztákat, olajokat, de ezek hatását a festék reológiai tulajdonságára csak speciális laborvizsgálatokkal lehet kimutatni. Amennyiben felületnemesítést alkalmazunk (pl. diszperziós lakk használatával), érdemes ennek viszkozitását felhasználás előtt ellenőrizni a megadott technikai adatlaphoz és amennyiben nem megfelelő, tiszta víz hozzáadásával beállítható a megfelelő érték. A lakkok elsődleges tulajdonsága a fényességük, ami nyomtatás közben is mérhető.

Rakatképzésnél a beépített hőmérsékletfigyelő támogatja a minőség fenntartását, mivel a túlmelegített olajbázisú konvencionális festék könnyen az ívek összeragadását, a száradási mechanizmus elégtelen lefolyását eredményezheti.

A fentiekben említett fizikai és kémiai tulajdonságok közvetlenül hatnak a termékminőségre, ezért érdemes velük tisztában lenni. Így valamely paraméter megváltozása esetén kialakuló nemmegfelelőség okát sokkal hamarabb képesek leszünk azonosítani.