Japánhajtás, kézi könyvkötés

Hobbinyomdászoknak és könyvkötőknek esős napokra :) előzetes a Magyar Grafika májusi számának tartalmából

Így készült!

Kisméretű művészkönyv, beigazítási selejt nélkül!

A Stanctechnik sokoldalú és profi munkáját ismertető esettanulmányunk konkrét adatokkal mutatja be a nyomda és kötészet rugalmasságát és rátermettségét. A mindössze 120 példányban gyártott tesztkönyv az unszisztém 12x12 cm-es méretben, nyílásban hajtott, ragasztókötött kivitelezéssel készült.

Anyagleadás oldalankénti pdf-ben.

A könyv Maczó Péter munkája: Milton Glaser szentenciái (Milton Glaser magyar származású grafikus neve onnan lehet ismerős, hogy ő tervezte az ikonikus I love New York logót) A 10 életbölcsességet összefoglaló könyvecske tartalmában is értékes üzenet.

A kivitelezéshez 80 g/m2-tömegű Colorcopy papírt választottunk a belívhez és a fedélhez 240 g/m2-tömegű bordó Burano kartont, amelyet a Papyrus forgalmaz. Az 52 oldalas könyvecske japánhajtást imitáló, nyílásban hajtott kivitellel készült. A kivitelezés gondossága minden műveleten látszott.

A japánhajtás egy régi könyvkötészeti technika, melynek lényege, hogy az íveket félbehajtják, így a könyv nyílási oldala vágatlan marad. Az eredeti japán eljárás, a Fukuro-toi szerint mind a szöveg, mind pedig az illusztráció fadúcos nyomás útján került a papírra. A papír előoldalát nyomtatták csak és a lapot félbehajtották így festékszáradási időt takarítottak meg, nem kellett kivárni az előoldal száradását, hogy a hátoldalt is meg lehessen nyomtatni.

A félbehajtott íveket aztán lefűzték, így üres tasakok keletkeztek az oldalak között.

Napjainkban elsősorban kisebb terjedelmű, exkluzív kötetekhez használatos eljárás, melyek a hajtás révén dupla vastagságúak lesznek. Beakasztás előtt a borítót meg kellett vágni a készméretre, mert a kötést követően a könyvet csak fejben és lábban lehet megvágni.