Extra vékony rugalmas címke

Az ausztriai CCL Label bejelentette legújabb fejlesztését a nyomásérzékeny és extrudált fólia anyagok dekoratív, funkcionális és információs címkék felhasználói számára. Az innovációt házon belül fejlesztették ki az osztrák Voelkermarkt telephelyükön.

A „sleeve label hub” a piacon elérhető legvékonyabb sztreccs-sleeve-t mutatja be – aminek vastagsága mindössze 30 mikron. Kifejezetten a német ásványvízpiac számára fejlesztették ki, ahol a visszaváltható 1 literes PET palackokat használják jellemzően.

„Ezt a rendkívül vékony, rugalmas sleeve-et a fenntarthatóság szem előtt tartásával fejlesztették ki. A 30 mikron vastagságú sleeve sokkal vékonyabb, mint a „standard” 45 mikronos sleeve-ek, amelyek általában eddig használtak. Így kevesebb alapanyag szükséges ennek a sleeve-nek a gyártásához, és így segít csökkenteni a szénlábnyomot az új termék” – mondja Thorsten Umek, a CCL Voelkermarkt termékmenedzsere. „Kiszámoltuk, hogy az italmárkák akár 32 tonna műanyagot takaríthatnak meg 100 millió sleeve-enként – ami megközelítőleg több mint 5 felnőtt afrikai elefánt súlya.”

Maga a Stretch Sleeves technológia számos fenntarthatósági előnnyel rendelkezik. Készülnek mono-PE (polipropilén) anyagból, amely nagyfokú rugalmassággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség ragasztókra és hőre a sleevnek az üvegre vagy egyéb, pl. konténerre való felhelyezéséhez – saját rugalmassága segítségével rögzíti magát és a helyén marad. Ugyanakkor lehetőség van különböző százalékos újrahasznosított tartalom integrálására a stretch-be több forrásból származó sleeve-ek – beleértve a fogyasztás utáni újrahasznosított (PCR) anyagot is.

„A Stretch Sleeves népszerű dekorációs technológia a német ásványvízipar számára, amely hagyományosan visszaváltható rendszer volt. Általában újrafelhasználható 1 Merev PET-ből és egyre inkább rPET-ből készült literes palackokat használnak – ami már önmagában is nagyon fenntartható rendszer.

Most a palacknak még alacsonyabb környezeti hatása lehet kombinálva a szupervékony sztreccs címkealapanyaggal, amelyeket most dobtunk piacra”, magyarázza Stefan Schaeffert, a CCL Label üzletfejlesztési vezetője.

Ha többet szeretne megtudni a különböző dekorációs technológiákról, látogasson el a www.ccllabel.com oldalra.