Az exlibris, mint a grafika egyik speciális területe

Palásthy Imre · 2021. március 16., 21:25

Az exlibris magyarul könyvjegy. https://hu.wikipedia.org/wiki/Ex_libris A könyvek tulajdonosait jelöli. Azt, hogy kinek a könyvtárából való az adott könyv. Ennek haszna is volt. Ha kölcsönadták, látszódott, honnan van. Azonkívül művészi értéke, díszítő funkciója is volt, bár ez csak másodlagos.

A grafikákat sokféle technikával készítik. A technikákat nemzetközileg egységesen jelölik, lásd www.kisgrafika.hu „jelzések” menüpont, vagy http://exlibrismuzeum.hu/technikak.php oldalon.

Az exlibris önálló grafikai gyűjtéssé vált az idők során, elszakadva eredeti funkciójától. Gyűjtők sokasága rendelt művészektől saját nevükre exlibriseket. De alkalmi grafikákat is készíttettek pl. névnapra, születésnapra, eljegyzésre, házassági évfordulóra, egy-egy eseményre, köszönetképpen, költözéskor stb. Aztán ezeket cserélték a gyűjtők egymás között.

Az egyik nagy gyűjtő Palásthy Lajos (1931-2020) volt, aki 1959-től haláláig tagja volt a Kisgrafika Barátok Köre Egyesületnek, mely szervezet összefogja a gyűjtőket, művészeket. Haláláig gyűjtötte a grafikákat. Kb. 60.000 darabos gyűjteményt hagyott gyerekeire, melyből egy honlapot indítottak 1. Magyar Virtuális Exlibrismúzeum néven: www.exlibrismuzeum.hu. Ehhez még szorosan kapcsolódik a www.facebook.com/Exlibrismuzeum oldal, ahol a feltöltött művészekről lehet hasznos információhoz jutni, a gyűjteményről, a feltöltött anyagokról olvashatnak az érdeklődők. A www.exlibrismuzeum.hu oldalon jelenleg kb. 21.000 grafika tekinthető meg. A válogatást részletes szűrők segítik. Ez érdeklődő tud keresni a művész nevére, a grafikákon található feliratokra, méretre, színre, évre stb. A feltöltés folyamatos! A gyűjtemény egyre nagyobb része látható, ha visszalátogatnak időnként az oldalra.

A www.exlibrismuzeum.hu grafikai határozóként is használható. Ha nem tudja, ki készítette a kezében tartott grafikát, megpróbálhatja a felirat alapján megtalálni. Ha túl sok a találat, lehet szűkíteni, hogy csak fekete-fehér vagy színes-e a lap. Ha netán felismeri a technikát, tovább szűkítheti a találatokat stb.

Mi van akkor, ha felirat nélküli, szabad grafikát akar meghatározni? Ilyenkor a legegyszerűbb megmérni a grafikát és beírni a két értéket. Ha nincs találat, vagy nem szerepel a találatok között, 5-5 mm-t lehet bővíteni a keresést, hátha pontatlanul mért vagy mi mértünk mást. A találatokat értelemszerűen tovább lehet szűrni a többi lehetőség beállításával (szín, év, technika stb.).

Sok grafikánál, exlibrisnél vannak variációk: más méret, kicsit eltérő (pl. megismételt) exlibris, színvariációk, tervek, próbanyomatok, de még elrontott lapok is akadnak. Ezek igazi különlegességek.

A lapok témájára sokszor internetes hivatkozást is tettünk, hogy az érdeklődők utána tudjanak nézni egy-egy nővénynek, épületnek, személynek stb., amit az adott exlibris ábrázol. Ezáltal egy komplett kultúrtörténeti, általános ismereteket bővítő, hasznos elfoglaltságot adó oldalt sikerült létrehoznunk. Természetesen ezeknek költsége is van: szkennelés, digitalizálás, adatok feldolgozása, honlapnév, tárhely fenntartás, honlap programozása, fejlesztése stb. Ezen költségekhez támogató hozzájárulást is szívesen fogadunk a www.exlibrismuzeum.hu támogatás menüpontjában: http://exlibrismuzeum.hu/tamogatas.php

A gyűjtemény gyarapításához szívesen elcseréljük a duplumainkat a gyűjteményben még nem lévő lapokra, exlibrisekre. Ha már fent van egy művész, de nincs fent egy lapja, ami Önnek megvan, elfogadnánk! Ezáltal is teljessé téve (vagy legalábbis erre törekedve) egy adott művész grafikai palettáját. Anyagi lehetőségeink szerények, de hagyatékot is szívesen átveszünk! Ne habozzon, keressen bennünket az info@exlibrismuzeum.hu címen!

A honlappal kapcsolatos bármilyen hasznos ötlet, javaslat érdekel bennünket! Amennyiben hibát, elírást, elgépelést vagy egyéb hiányosságot tapasztal, kérjük, jelezze az info@exlibrismuzeum.hu e-mail címen, hogy mielőbb javíthassuk!

Reméljük, a honlapot megtekintve Önök is örömüket lelik az exlibrisekben. A sok szép grafika adjon Önöknek lelki felüdülést, művészi élményt és sok ismeretet!

Mindenkinek jó egészséget (vírusmentességet) kívánunk!

Palásthy Imre 1. Magyar Virtuális Exlibrismúzeum www.exlibrismuzeum.hu info@exlibrisuzeum.hu

Grafika: Petry Béla (1902-1966) rajza Palásthy Lajos nevére P1, 1981, 143×90 mm