A világ legrosszabb jelszavai, melyeket soha nem szabad használni

Brigita Kavaliauskaite · 2021. január 13., 08:28

A NordVPN tanácsot nyújt erős jelszavak létrehozásához

Az utóbbi öt évben a világ legnépszerűbb jelszavai az „123456” és a „password” (jelszó). A kiberbiztonsági és a digitális adatvédelmi szakértők folyamatos emlékeztetése ellenére a legtöbb ember továbbra is gyenge és könnyen feltörhető jelszavakat hoz létre.

Ezek a megállapítások a NordPass szoftvercégtől származnak, amely évente közzé teszi a 200 legrosszabb jelszó listáját. A vállalat a listát több mint 5 millió, a sötét webről kiszivárgott jelszó értékelésével állította össze. Az ilyen jelszó-adatbázisok többnyire európai és észak-amerikai felhasználók révén állíthatók össze.

„Az évek során óriási adatbázis alakult ki az egyéni felhasználói adatokból a különféle adatszivárgások és megsértések eredményeként. Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben jóformán minden héten előkerül egy-egy újabb” - jelentette ki Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője. „A bizalmas adatok ilyen tömeges hozzáférhetőségével a kiberbűnözők sokféleképeen használhatják fel az adatokat. Éppen ezért rendkívül veszélyes az azonos bejelentkezési adatok használata a különböző szolgáltatásokhoz, webhelyekhez és platformokhoz.”

Íme a 2020-as év 200 legrosszabb jelszavából 10 jelszó, amelyet soha nem szabad használnod a fiókjaidhoz:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. picture1
  4. password
  5. 12345678
  6. 111111
  7. 123123
  8. 12345
  9. 1234567890
  10. senha

Hogyan hozzunk létre erős jelszót

Néhány tipp Daniel Markusontól, a NordVPN szakértőjétől olyan erős jelszó létrehozásához, amelyet nem felejtesz el tíz perc múlva:

● Soha ne használj rövid jelszavakat. Minél több különböző karakter van a jelszóban, annál tovább tart, hogy egy hacker vagy sötét kiberbűnöző feltörje.

● Csak bonyolult jelszavakat használj. Használj nagybetűket, szimbólumokat, speciális karaktereket és számokat erős jelszavak létrehozásához.

● Használj hosszú jelszófrázisokat. A szótárhasználat nem ajánlott, de jó módszer 6-7 szó kombinációjának létrehozása. Például a „bal elefánt cipő lila rögbi vakáció” kombinációt hosszúságának és véletlenszerűségének köszönhetően nehéz kitalálni, de annál könnyebb megjegyezni.

● Használd a mnemotechnikát. Alkoss emlékezetes mondatokat mnemotechnikával. Alkoss például egy olyan mondatot, hogy „szeretek 7 kukacos pizzát megenni a barátaimmal az élvezet kedvéért”, majd mnemotechnikával hozd létre a jelszót: „Sz7@PmaBaéK”.

● Szerezz be egy jelszókezelőt. Az erős jelszavakat nehéz megjegyezni, ezért a jelszókezelő használata ajánlott. A NordPass és az 1Password a legnépszerűbbek közé tartozik.

Ezeknek a tippeknek a felhasználásával a jelszavad mindjárt jobb és erősebb lesz. Az erős jelszavak különösen fontosak azoknál a szolgáltatásoknál és webhelyeknél, ahol a legérzékenyebb információk kerülnek megosztásra. Ide tartoznak az online banki szolgáltatások, a bevásárló webhelyek, az otthoni Wi-Fi, az egyéni és a munkahelyi e-mailek, valamint bizonyos közösségi médiafiókok.

A NORDVPN ismertetése

A NordVPN a világ legfejlettebb VPN szolgáltatója, a legtöbb VPN szolgáltatáshoz viszonyítva leginkább a biztonságra összpontosít. Kettős VPN titkosítást, rosszindulatú programok blokkolását és Onion Over VPN szolgáltatást kínál. A kimondottan felhasználóbarát termék az egyik legkedvezőbb piaci áron érhető el, világszerte több mint 5000 szerverrel rendelkezik, és P2P barát. További információk: nordvpn.com.