A Notre-Dame katedrális felújításában egy kőnyomtató is részt vesz

Forrás: Gyártástrend Foto: festo.com · 2023. június 9., 09:21

Egy holland vállalkozás tintasugaras 3D-kőnyomtatót fejlesztett, amelyhez a Festo automatizálási technológiáját használták fel.

Gyors innovációs ugrások jellemzik az additív gyártási eljárások fejlődését. A rotterdami székhelyű Concr3de vállalat már több mint öt éve dolgozik egy 3D-kőnyomtatón, amely tintasugaras technikát használ, hogy részt vehessen a párizsi Notre-Dame-székesegyház rekonstrukciójában. Ezt a célt a Festo automatizálási technológiájának felhasználásával érték el.

A Concr3de alapítói, Eric Geboers és Matteo Baldessari építészek egy geopolimerrel kezdték a fejlesztést. A geopolimert úgy állítják elő, hogy a szén- és acélipari gyártás során keletkezett maradványanyagokat egy kémiai kötőanyaggal „megszilárdítják”. A mérnökök a párizsi székesegyház leégett alkotóelemeit használják fel nyersanyagként a sérült falazat helyreállításához, mivel a mesteremberek és az eredeti nyersanyagok hiánya miatt nehéz volt a lerombolt részeket középkori technikákkal rekonstruálni.

A Concr3de 3D-nyomtatójának kifejlesztéséhez olyan alkatrészekre volt szükség, amelyek hosszú ideig megbízhatóan működnek nehéz körülmények között, és könnyen méretezhetők. Fontos volt számukra a beszállító szoftvertechnológiai tudása és a szolgáltatás is. A Festót, mint lehetséges partnert hasonló 3D-nyomtatási projektek révén azonosították, és Jeroen te Brake-től, a Festo Hollandia additív gyártási specialistájától kértek támogatást.

A csapat a Festo ELGA meghajtóját választotta a rekonstrukcióhoz. Elsősorban azért, mert a meghajtó nagy méretben szállítható, jó védőburkolattal rendelkezik, és képes megakadályozni a por bejutását. Az ELGA tengelyen kívül a vezérlőrendszer, a Z-tengely alkatrészei, valamint a kötőanyag és a csővezeték folyadékellátása is a Festo kínálatából származott.

A Concr3de adatainak felhasználásával a Festo aprólékosan kiszámította a tengelyeket, a sebességváltót, a motort és a vezérlést, hogy a megfelelő tehetetlenségi arányt kapja. A Siemens vezérlő integrálása szintén egyszerű volt. A Concr3de-nak ezután csak annyi volt a dolga, hogy a Festo szabványos szoftverkönyvtáraiból a megfelelő helyre húzza a kommunikációs vonalaknak megfelelő funkcióblokkokat.

A Festo konfigurációs eszközének köszönhetően csak a mozgatandó pozíciókat kellett megadni, és máris elkészülhetett az egyes mozgások terve. A Festo mindvégig mérnöki támogatást és képzést nyújtott a Concr3de számára. A munkát nagyban megkönnyítette, hogy a 3D-s rekonstrukcióhoz szükséges szkennelések rendelkezésre állnak, mivel Andrew Tallon amerikai tudós 2013-ban teljes 3D-s térképet készített az épületről. A Concr3de az egyik szkennelését használta fel a Notre-Dame egyik szobrának, a strigának, azaz egy madárszerű démonnak a rekonstruálásához.

A cég mészkőpor és kötőanyag felhasználásával öt óra alatt kinyomtatta a kőfaragvány 30 centiméter magas modelljét. A Delfti Műszaki Egyetemen végzett tesztek kimutatták, hogy az eredmény semmivel sem rosszabb, mint a valódi mészkő.

Forrás: Gyártástrend