Környezetvédelmet segítő, termékinnovációs projektet valósított meg egy hazai nyomda

Boxprint FSD - Führer Zsuzsanna · 2024. február 12., 08:00

A BOX PRINT–FSD PACKAGING Kft. összesen 214.595.532 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a „PEEL-OFF BLISTER CARD PRO” című pályázatára. A mintegy 370 millió forint összköltségű projekt keretében egy teljes mértékben újrahasznosítható bliszterkártya megvalósítására került sor.

A fejlesztésnek köszönhetően olyan bliszterkártyák kerülhetnek a piacra, melyek kevésbé terhelik a környezetet. Ez úgy tud megvalósulni, ha a blisztercsomagolás alkotóelemei teljes mértékben szétválaszthatóak, így szelektív hulladékként való kezelésük nem ígényel további erőfeszítést. A piacon jelenleg elérhető blisztercsomagolásnál ugyanis külön munkát igényel, hogy a kartonrostokat lekaparják a műanyagfelületről, így ezt a végfelhasználók jellemzően nem teszik meg.

Mivel a bliszercsomagolás felhasználása világszerte emelkedő tendenciát mutat, jelentős a környezetvédelmi tét. Csak a BOX PRINT-FSD PACKAGING által legyártott bliszterkártyák esetén közel 50 tonna éves rostveszteséget okoz a megszokott csomagolási technológia a végfelhasználóknál. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb alapanyag jut vissza a hulladék újrahasznosítás körforgásába. Az összesített hazai adatok ennek több tíz-százszorosára rúgnak.

Az új csomagolás előnye az, hogy annak felhasználás utáni hulladéka 100%-ban elkülöníthető, miközben ugyanazt a funkciót és termékbiztonságot kínálja, mint a megszokott blisztercsomagolás. Ehhez a projekt keretén belül megtörtént a szükséges anyagtechnológiai kutatás-, mérés- és teszteléssorozat is. A terméket úgy fejlesztettük, hogy a gyártócégek gépparkja könnyedén tudja alkalmazni az újfajta bliszterkártyát.

A fejlesztés szükségszerűségét a cégek környezetvédelmi és fenntarthatósági vállalásainak erősödése, valamint azon EU stratégia is aláhúzza, mely szerint 2030-ra az uniós piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

A BOX PRINT- FSD PACKAGING Kft. jelentős tapasztalattal bíró, teljesen magyar tulajdonban lévő nyomdaipari és csomagolástechnikai vállalat. A cég a bliszterkártya-csomagolás elismert hazai és regionális szereplője, szakértője.

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00157 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati program finanszírozásában valósul meg.

A projekt végrehajtás időszaka: 2021. január 1. – 2023. december 31.

További információk a BOX PRINT- FSD PACKAGING vállalatról, illetve a projektről elérhető: www.boxprint.hu