Szobrok betűfémből

Faludi Viktória · 2017. március 22., 15:47

A Pannonprint utolsó munkanapjait lencsevégre kapva látogattam Veszprémbe. Hazafelé úton nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy betűfém és rézmatrica, mint színesfém kerüljön felhasználásra. Ez egyszerűen nem történhet meg. A PNYME és a Magyar Grafika fontosnak tartja a nyomdászattörténeti emlékek, tárgyak megőrzését, megmentését. Sajnos sok ilyen pusztulást élt meg az ipar a technológiaváltás során. A több mint ötszáz éves Gutenberg Galaxis katonái így nem végezhetik…

Ekkor villant be a gondolat, hogy hasonlóan a Mainz-i Gutenberg szobrocskához, nem műanyagból, hanem betűfémből a magyar nyomdászat jeles képviselőinek mini mellszobrait öntethetnénk ki, ez egy szép átlényegülés, új életet, értelmet kapnak a kultúra sarokkövei, a betűk. Elsőként Józsa Lajos szobrászművész alkotása, az Alföldi Nyomda udvarán álló Huszár Gál szobor jutott eszembe, minden alkalommal, amikor Debrecenben felkeresem az Alföldi Nyomdát, szeretettel csodálom az udvart díszítő remek alkotást, a szemet, szívet gyönyörködtető művet. Kicsit ki is húzom a derekam, amikor arra gondolok, hogy Huszár Gál nyomdokain járva a nyomdászatot szolgálhatom. Kellenek a gyökereket idéző műalkotások! Segítenek jónak, embernek maradnunk. Ezt a szobrot sokan szeretik a szakmában és minden bizonnyal örömmel tennék íróasztalukra, könyvespolcukra kicsinyített mását. Sőt szakmai díjak, elismerések átadásánál egy oklevél mellett a legszebb, nyomdász szívnek legértékesebb ereklye lehet.

Az első próbaöntés megtörtént, a PPDexpo-n a PNYME standján felállított vitrinben megtekinthető és előjegyezhető a szobor.

További információt itt lehet kérni:

E-mail cím:*
Vezeték és keresztnév:
Cégnév:
Város:
utca , hászám:
irányítószám:
melyik szobor iránt érdeklődik?: Huszár Gál
Hess András
Misztótfalusi Kis Miklós
Kner Izidor